14 Eylül 2015 Pazartesi

Mesai saati 10:00 olmalı

Oxford Üniversitesi'nden uzmanlar bir araştırma yaptı ve saat kaçta uyanmamız gerektiğini belirledi. Bilim adamlarına göre 10.00'dan önce işe gelmek ve mesaiye başlamak 'işkence' niteliğinde.

Araştırmayı yapan ekipte bulunan Dr. Paul Kelley insanların işe saat 10.00'dan önce başlamaması gerektiğini söyledi. Uzmanlar bundan önce uyanmanın vücut için "işkence" niteliğinde olduğunu ortaya koydu. Dr. Kelly, insanları 9-5 arası çalışmaya zorlamanın uyku yoksunluğundan dolayı strese ve vücut yorgunluğuna yol açtığını öne sürüyor. Oxford Üniversitesi de insanların daha az uyku ihtiyacı hissettiği 55 yaşına kadar, 9-5 arası olarak belirlenen mesai saatlerinin aslında verim ve performans düşüklüğüne neden olduğunu belirtti. Bradford’daki İngiliz Bilim Festivali’nde yaptığı açıklamada Dr. Kelley “24 saatlik vücut ritmimizi değiştiremeyiz. Belli bir zamanda kalkmayı öğrenemezsiniz. Vücudunuz güneş ışığına göre ayarlıdır” dedi.


VÜCUT ZARAR GÖRÜYOR

Bu nedenle toplumun iş mesaileri ve okul saatlerinin başlama zamanlarının değişmesi gerektiğini vurgulayan Dr. Kelly, “Bu büyük bir toplumsal sorun. İnsanlar mesaiye saat 10’da başlamalı. Çalışanların genelde uyku eksikliği problemi vardır. Bu da vücut sistemlerinde zarara neden oluyor” diye konuştu.

ÖĞRENCİLER DAHA UZUN UYUMALI

Uyku eksikliğinin dikkat bozukluğunu ve uzun süreli hafıza kaybını etkilediği ve uyuşturucu ile alkol tüketimini arttırdığı da keşfedildi. Sinire, kaygıya, fevri davranışa, kilo almaya, yüksek tansiyona, strese ve zihinsel problemlere neden olan uyku eksikliğinin özellikle çocukları etkilediği görülüyor. Dr. Kelley, öğrencilerin daha uzun süre uyumasına izin verilmesi takdirde sınav sonuçlarının yüzde 10 artacağını iddia ediyor.

Okulun daha geç başlaması gençlere daha çok uyuma zamanı kazandırmasının dışında öğrencilerin işe gidiş saatlerini kaçınmasını sağlayıp okula daha çabuk gitmeye yardımcı olacağı da belirtiliyor. Araştırmacılar daha fazla uykunun gençlerde öğrenmeyi kolaylaştırdığı ve davranış bozukluğunu azalttığını da söylüyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder