10 Ekim 2016 Pazartesi

Türkiye'nin en yüksek oranda yaşlı göçü alan ili İzmir

İzmir'in Türkiye'de yaşlı nüfus göçünü en fazla alan kent olduğu ortaya çıktı. Geriatri sempozyumunda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir Müdürü Nesim Tanğlay, "İzmir olarak yüksek oranda yaşlı nüfus göçü de alıyoruz" dedi ve Türkiye'de 2023'te beklenen yaşlı nüfus oranına İzmir'in şimdiden ulaştığını söyledi.


İzmir'de düzenlenen Geriatri Sempozyumu, Türkiye'de en çok yaşlı nüfus göçünü bu kentin aldığını ortaya koydu. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İzmir Müdürü Nesim Tanğlay, "İzmir olarak yüksek oranda yaşlı nüfus göçü de alıyoruz. 2023 yılında Türkiye'de beklenen yaşlı nüfus oranı yüzde 14. İzmir olarak şu anda bu orana sahibiz" dedi.

Geriatri Sempozyumunun dördüncüsü yapıldı

Yaşlılık dönemindeki sağlık sorunları ve bu sorunların tedavileriyle ilgilenen yaşlılık hekimliği ya da geriatri alanında sosyal ve bilimsel açıdan çalışmalar yapan İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Geriatri Hemşireliği Sempozyumu'nun dördüncüsünü gerçekleştirdi.

4. Geriatri Hemşireliği Sempozyumu, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü İç Hastalıkları ve Halk Sağlığı Hemşireliği ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi işbirliği ile düzenlendi. Başkanlığını Doç. Dr. Yasemin Tokem, Doç. Dr. Nil Tekin ile Doç. Dr. Medine Yılmaz'ın yaptığı sempozyuma 180 sağlıkçı katıldı.

'En yüksek oranda yaşlı nüfus göçü alan il İzmir'

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı İl Müdürü Nesim Tanğlay da İzmir özelinde tüm Türkiye oranından daha yüksek bir yaşlılık oranının görüldüğünü aktardı. Yüzde 12 ile yüzde 14 oranınında yaşlı bir İzmir olduğunu ifade eden Tanğlay, "İzmir olarak yüksek oranda yaşlı nüfus göçü de alıyoruz. 2023 yılında Türkiye'de beklenen yaşlı nüfus oranı yüzde 14. İzmir olarak şu anda bu orana sahibiz. Yaşlı nüfusun artmasıyla, sağlıklı yaşlanma, bakım kalitesi gibi birçok kavramla karşılaşıyoruz. Bu gibi bilimsel çalışmaların bu alana büyük katkı kazandırdığını, Geriatri Hemşireli'ğinin günümüzdeki öneminin git gide arttığını belirtmek isterim" diye konuştu.

Geriatri eğitiminin önemine işaret etti

İKÇÜ Rektörü Prof.Dr. Galip Akhan, Narlıdere Huzurevi ile 3 yıldır süren protokolün kendileri açısından bir şans olduğunu kaydetti. Rektör Prof.Dr. Akhan, Narlıdere Huzurevi'nin Tüm Türkiye'ye sunduğu hizmet kalitesi ve İKÇÜ'nün sağlık bölümlerinde okuyan, geleceğin sağlıkçılarına verdiği eğitimin önemine dikkat çekti. Prof.Dr. Akhan, "Sosyal devlet olmanın gelişmiş ülke olmanın gerektirdiği unsurların başında yaşlı ve engelli vatandaşlarımıza verilen hizmet gelmektedir. Yaşlılarımıza her konuda destek olmak birer sağlıkçı birer yönetici olarak en büyük sorumluluğumuzdur. Bunu görev olarak değil sevgiyle ve hürmetle yapmaktayız" dedi.

'Yaşlılar adeta küçülmüş çocuklar gibidir'

60-65 yaş arası hastalıkların erişkinlerden farklı seyir ettiğine dikkat çeken İKÇÜ Sağlık Bilimler Fakültesi Prof.Dr.Bumin Nuri Dündar, "Yaşlılar adeta küçülmüş çocuklar gibidir. Yaşlı nüfusun artması, yaşam sürelerinin uzaması ile kronik hastalıkların sıklaşması, Geriatri Hekimliği'nin ve hemşireliğinin önemini arttırdı" dedi.

'Yaşlılık olgusu sağlık politikalarında önemli yer tutuyor'

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Hemşirelik Bölüm Başkanı Doç. Dr. Yasemin Tokem, ise yaşlılık olgusunun ülkelerin sağlık politikalarında önemli bir yer tuttuğunu söyledi. 2015 verilerine göre Türkiye nüfusunun altı buçuk milyonluk kısmının yaşlılardan oluştuğunu aktaran Tokem, yakın bir gelecekte Avrupa'daki birçok ülkede olduğu gibi bu oranın yüzde 10'un üzerine çıktığında çok yaşlı nüfus oluşacağını söyledi.

'Türkiye yaşlı sorunlarını konuşan değil yaşayan bir ülke olacak'

Tokem, "Bu verilerden ülkemizin yaşlı nüfusun sorunlarını konuşan değil sorunlarını yaşayan bir ülke olacağını düşünmekteyiz. 2050 yılında tüm dünyada 60 yaş ve üstü bireylerin 2 milyar rakamına ulaşacağı belirtiliyor. Düşük ve orta gelirli ülkelerde bu yaşlanmanın ekonomik yükünün gelişmiş ülkelere göre daha ağır olması beklenmektedir" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin en büyük kapasiteli huzurevi

Narlıdere Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Nil Tekin Avrupa'nın ve Türkiye'nin en büyük kapasiteli yaşlı bakım ve rehabilitasyon alanına sahip olduklarını söyledi. Yıllar içinde toplumun, yaşlı sağlığı ve bakımı profesyonellerine daha fazla ihtiyaç duyduğunu kaydeden Tekin, bu ihtiyacın en büyük unsurunun hemşireler olduğunu vurguladı. DHA

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder