7 Mart 2015 Cumartesi

Her iki kadından biri şiddet görüyor

Son dönemde kadın cinayetlerinin arttığı, birçok taciz ve tecavüz zanlılarının serbest bırakıldığı Türkiye’ de kadınların yüzde 41.9’unun yaşamları boyunca en az bir kere fiziksel veya cinsel şiddete maruz kaldığı açıklandı.

Bahçeşehir Üniversitesi Yayınları tarafından çıkarılan, Uzman Psikolojik Danışman Fulya Kurter ve Prof. Dr. Jacqueline S. Mattis’in kaleme aldığı ‘Türkiye’ de Uygulamacıların Gözüyle Psikolojik Danışmada Kültüre Duyarlı Olma‘ kitabının lansmanı yapıldı. Tanıtım toplantısında ‘Aile içi şiddet‘, ‘Kadına yönelik şiddet‘, ‘Cinsel şiddet’, ‘İntihar’, ‘Askeri travmalar’ gibi 12 farklı konuda yapılan araştırmanın sonuçları ve 45’in üzerinde uzmanın vurguladığı örnek durumlar ve izlenimler katılımcılarla paylaşıldı.

Toplantıda kadına yönelik şiddetle ilgili yapılan araştırmanın dikkat çekici detayları şöyle:

-Türkiye’ de maddi durumu iyi olmayan kadınların yüzde 50.0’si şiddet görürken, yüksek gelirli kadınların yüzde 27.2’si şiddete maruz kalıyor.

-Türkiye’de okuma yazma bilmeyen kadınların yüzde 43’ü hayatlarında en az bir defa fiziksel şiddete maruz kaldığını belirtirken, bu oran yüksek öğrenim gören kadınlarda yüzde 12.0’yi buluyor.

-Türkiye’ de şiddet döngüsünü kırmanın önündeki en büyük engelin halk arasında şiddetin ne olduğunun anlaşılmaması olduğuna dikkat çekilen kitapta, araştırmalara göre çoğu kadın için ‘bir iki tokat‘ şiddetten sayılmıyor.

-Kadınlar tarafından psikolojik, ekonomik, sosyal ve cinsel şiddetin ne olduğu bilinmiyor ve eşler arasında zorla cinsel ilişki kadınlık görevi olarak algılanıyor. Aile, komşu ya da herhangi bir kişi ile görüştürülmemesini ise kadınlar eşlerinin kıskançlığına bağlıyor.

Fiziksel şiddete ‘sürekli’ maruz kalma oranları:

Okula gitmemiş veya ilkokulu bitirmiş kadınlar 12.6

İlköğretimin birinci seviyesini tamamlamış kadınlar 9.1

İlköğretimin ikinci seviyesini tamamlamış kadınlar 12.3

Lise veya daha yüksek bir okulu bitirmiş kadınlar 7.9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder