1 Haziran 2016 Çarşamba

Sağlıklı beslenme tüyoları

Hastalıklardan korunmak ve yaşam kalitesini arttırmak için sağlıklı beslenmeyi yaşam tarzı haline getirmek gerekiyor. Peki bunu nasıl başaracağız? Aslında çok da zor değil…



1-Bol bol meyve sebze tüketin…

Her öğünde mutlaka az da olsa sebze tüketin. Sebze ve meyveleri buzdolabınıza gözünüzün önünde olacak şekilde yerleştirin. Elinizin altında yağlı abur cuburlar yerine yoğurt gibi sağlıklı atıştırmalıklar bulundurun. Tüm yemeklerinizin yanında ya da içinde daha çok sebze tercih edin. Meyveleri mevsiminde tüketmeye özen gösterin.

2-Fast food'u çok az tüketin

Fast food yeme isteğinizi bastırmak için çantanızda, arabanızda ya da ofisinizde sağlıklı atıştırmalıklar bulundurmak size yardımcı olacaktır.

3-Sağlıklı atıştırmalıklar tüketin

Kurabiye ya da cips yerine gün içerisinde meyve ve kuruyemiş gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edin.

4-Dışarıda daha az yiyin

Beslenme açısından günlerinizi planlıyorsanız, bazı günler için tek seçeneğiniz bir restoranda yemek yemek olmamalıdır. Evde yemek yaparken bir öğünden biraz daha fazlasını pişirip kalanını dondurabilirsiniz. Böylece işten yorgun olarak eve döndüğünüzde yemeği buzluktan çıkarıp daha çabuk beslenebilirsiniz. Hatta bazen sabah, öğle ya da akşam yemeği için çabucak
hazırlayabileceğiniz yulaf, yoğurt ve meyve karışımı da tüketebilirsiniz.

5-Dikkatsiz ve aşırı yemekten kaçının

Gerçekten acıktığınızda yemek yiyin ama tıka basa değil. Kendinizi doymuş hissettiğinizde, tabağınızda yemek olsa bile yemeği bırakın. Yemek yerken televizyon ya da bilgisayar karşısına oturmayın.

6-İşyerinde daha az atıştırın

Sağlıksız atıştırmalıkları işyerinden uzak tutun ya da en kötü ihtimalle görüş alanınızdan çıkartın. Böylelikle ulaşabileceğiniz noktalardan uzak tutmuş olursunuz.

7-Restoran siparişlerinize dikkat edin

Tıpkı evde yediğiniz yemekler gibi restoranda da yiyeceklerinizi planlamak ve küçük porsiyonları tercih etmeniz mümkün. Restorana gitmeden önce çok aç olmadığınıza emin olmanızı tavsiye ederiz. Gitmeden önce sağlıklı bir ara öğün tüketebilirsiniz.

8-Az şeker tüketin

Eğer her gün ve her öğünde asitli içecek tüketiyorsanız en azından bir öğünde içtiğinizden vazgeçerseniz 30 gr şekerin vücudunuza girmesini engellemiş olursunuz. 30 gr şeker yaklaşık sekiz tatlı kaşığına denk gelir. İçtiğiniz asitli içecekleri sade soda, su ya da light içeceklerle değiştirmenizi öneririz. Genel olarak gazlı içeceklerden uzak durmanız sağlıklı yaşam süreciniz için çok daha faydalı olacaktır.

9-Her gün kahvaltı yapın

Eğer sabah saatlerinde kahvaltı yapmaya vakit bulamıyorsanız, mutlaka işe ya da okula giderken kahvaltınızı yanınıza almak için küçük kaplar satın almak işinize yarar. Kahvaltıyı sevmiyor bile olsanız sabahları mutlaka kahvaltı yaparak vücudunuzu güne hazırlamalısınız.

10-Beslenme konusunda planlı olun

Zamanınız kısıtlı da olsa sağlıklı beslenmekten vazgeçmeyin. Sabah çok erken yola çıkmanız da, akşam geç saatlere kadar çalışmanız da gerekse, siz siz olun öğünlerinizi mutlaka planlayın.

11-Davetlerde de sağlıklı beslenin

Bir davete katılmadan önce sağlıklı bir atıştırmalık tüketmenizi öneririz. Böylece gittiğiniz etkinlikte çok aç olmayıp aşırı yemeye yönelmenizi önlemiş olursunuz. Yüksek kalorili veya yağlı yiyecekleri çok canınız çekerse sadece tadına bakın. Eğer gittiğiniz davet açık büfe ise tabağınıza azar azar yemek alıp açık büfeden olabildiğince uzakta oturun.

12-“Hayır” demeyi öğrenin

İş, sağlıklı beslenmeye geldiğinde güçlü olun. Garson size sos isteyip istemediğinizi sorabilir ya da arkadaşlarınız kendi elleriyle yaptıkları ve değişik bir tarif olduğunu söyledikleri keklerinin tadına bakmanızı isteyebilir. Sizin “Hayır'' demeyi bilmeniz gerek. Unutmayın ki yiyeceklerden alınan her ekstra ısırık size kalori ve kilo olarak geri dönecektir. İnsanlara “Hayır”' diyebilmek sizi sağlıklı tutacak bir anahtar gibidir.

13-Aşırı yemeyin

Büyük tabaklarınızı küçüklerle değiştirin; tabağınıza yemek alırken büyük servis kaşıkları yerine küçük olanları tercih edin. Böylece küçük tabağınıza yemek koyarken porsiyonları daha küçük tutabilirsiniz. Tabağınıza yemek koymadan önce o yemeği gerçekten yemek isteyip istemediğinizi düşünün. Yemeği mutlaka tabağınıza mutfaktayken koyun çünkü masaya yemek getirmek daha çok yemenize neden olabilir. Yavaş yiyin! Vücudunuzun beyninize doyduğunu söyleyebilmesi için zamana ihtiyacı var.

14-Sağlıklı yemek için destek alın

Aileniz ya da arkadaşlarınız sağlıklı yaşam sürecinde size destek olursa işiniz çok daha kolay olur. Ailenizden ya da arkadaşlarınızdan birine sizinle birlikte sağlıklı beslenmesini önerebilirsiniz. Böylelikle birbirinizi motive edebilirsiniz. Hazırladığınız sağlıklı yemekleri ve atıştırmalıkları sadece kendiniz için değil sevdikleriniz için de hazırlayın. Etrafınızdakileri sağlıklı beslenmeye teşvik edebilirseniz bir takım kurmuş olursunuz. Aralarından biri kaçamak yapmaya teşebbüs ettiğinde tüm takım onu yapacağı yanlıştan geri döndürebilir.

15-Kendinizi ödüllendirin

Yaptığınız küçük ve sağlıklı bir değişiklik için işe kendinizi ödüllendirerek başlayın. Bir seferde çok büyük değişiklikler yapmaya çalışmayın; gerçek bir değişim için yavaş ve emin adımlarla ilerlemeniz gerek. Telefonunuzun takvimine, yaptığınız her küçük değişikliği yazın böylelikle gün geçtikçe ne kadar çok değişiklik yaptığınızı da görmüş olursunuz. Yaptığınız küçük değişiklikler için kendinizi ödüllendirirken, ödül için yemeği tercih etmemelisiniz. Ödül için kendinize, arkadaşlarla toplanmak ya da yeni bir kitap almak gibi yemekten uzak ödüller seçin. Örneğin ödül olarak güzel demlenmiş bir bitki çayı ve masaja ne dersiniz…

Taylan Kümeli / Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder