12 Temmuz 2016 Salı

Türkiye’nin en gözde meslekleri

Yapılan araştırmaya göre, Türkiye'nin en gözde meslekleri arasında mühendislik, doktorluk ve avukatlık yer alıyor. Gençler ise iş seçiminde kriter gözetmiyor ve “Fark etmez” diyor...


Uluslararası Antalya Üniversitesi tarafından TNS ortaklığıyla gerçekleştirilen araştırmanın sonuçları paylaşıldı. Araştırmaya göre; lise ve üniversite öğrencisi gençlerin yüzde 38,9'u departman/ bölüm ya da şirket ayırt etmeden iş seçimi yapacaklarını belirtti. Gençlerin yüzde 25’i iş seçimini şirket ismine göre, yüzde 20’si bölüm/departmana göre, yüzde 17’si ise sektöre yapacağını söyledi.

18-24 yaş gençlerin gençlerin yüzde 20'si sektörüne göre çalışacağım yeri seçerim derken, bu oran 25-34 yaş arası gençlerde yüzde 4'e düştüğü gözlemlendi. 25-34 yaş gençler ayrıca yüzde 53,4 ile kriter önemli değil diyen grup olarak dikkat çekti.

İş seçiminde kriter aramayanların oranı lise mezunu gençlerde yüzde 40,7 olurken, üniversite mezunlarında bu oran yüzde 29,4 oldu. Kırsal kesim de yüzde 64,5 ile yeter ki iş olsun diyen kesim oldu.

GÖZDE MESLEK MÜHENDİSLİK VE DOKTORLUK

18-34 yaş arası gençler arasında son yılların en popüler mesleği yüzde 16 ile mühendislik olurken, bunu yüzde 15,4 ile doktorluk, yüzde 8,4 ile avukatlık, yüzde 8,3 ile öğretmenlik takip etti.

Tüm yaş gruplarında ise Türkiye'nin gözde mesleği yüzde 17 ile doktorluk oldu. Avukatlık yüzde 25,6 ile Ege bölgesi için en gözde meslek olurken, Doğu Anadolu Bölgesi'nin en gözde mesleği ise Türkiye ortalamasının üstünde (yüzde 26,4) doktorluk olarak öne çıktı.

Türk halkı ise mesleğini seçme şansı verilse tercihini yüzde 15,5 ile ilk sırada doktorluktan yana kullandı. Halkın yüzde 11,8'i mevcut mesleği yerine öğretmen olmak isteyeceğini belirtirken, avukat olmak isterdim diyenlerin oranı yüzde 9,8 oldu.

Doktorluğu meslek olarak seçmek isteyenlerin ilk 5 tercih sebebi ise şöyle; yüzde 13'ü kazancı iyi olduğu için , yüzde 12'si saygın bir meslek olduğu için, yüzde 9'u sevdiği, yüzde 8 iş imkanı çok olduğu için, yüzde 6'sı ise hayalindeki meslek olduğu için bu mesleği tercih etmek isteyeceğini belirtti.

Öğretmenliği seçmek isteyenler ise; yüzde 23 oranla sevdiği için bu mesleği tercih etmek isteyeceğini söylüyor. Avukat olmak isteyenlerin yüzde 13'ü sevdiği için, yüzde 11'i kazancı iyi olduğu için tercih edeceğini belirtiyor.

Polis olmak isterdim diyenlerin yüzde 25'i sevdiği için, yüzde 21'i ise hayalindeki meslek olduğu için seçmek istediklerini belirtti. İş imkanının çokluğu sebebiyle polisliği seçenlerin oranı yüzde 8 olurken, saygın bir meslek olduğu için seçerim diyenlerin oranı yüzde 4 oldu. Polisliği maddi getirisi için seçmek isteyenlerin oranı ise sadece yüzde 1.

DOKTORLAR DA DEĞİŞTİRMEK İSTİYOR

Araştırma kapsamında görüşülen doktorların sadece yüzde 1,1'i mesleğini değiştirmek istemediğini belirtirken, öğretmenlerin yüzde 24,2'si mesleğimi değiştirmek istemezdim dedi. Avukatların yüzde 4,3'ü mesleğinde kalmak istediklerini ifade etti. Gazetecilerin ise yüzde 3,3'ü tekrar seçecek olsa yeniden gazeteciliği seçeceğini belirtti.

GENÇLER EĞİTİME DEVAM ETMEK İSTİYOR

Araştırma kapsamında görüşülen lise ve üniversite öğrencilerinin yaklaşık olarak 3'te 1'i, hem çalışıp hem yüksek lisans yapacağını belirtiyor. Gençlerin yüzde 31'i çalışırken yüksek lisans eğitimine devam etmek istediğini belirtirken, yüzde 24,9'u henüz ne yapacağını bilmiyor, yüzde 24,3'ü ise bir şirkette çalışmak istiyor.

Kırsal kesimde yüksek lisans yaparken çalışmak isteyenlerin oranı yüzde 55,7 iken bu oran kentte yüzde 25,5'e düşüyor.

“SEVDİĞİNİZ İŞİN PEŞİNDEN GİDİN”

Yanlış tercihler sebebiyle birçok gencimizin sevmediği meslekleri icra etmek durumunda kaldığının altını çizen Uluslararası Antalya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Cihat Göktepe popüler bölümler yerine sevilen bölümleri tercih ederek üniversite okumanın başarılı bir meslek hayatını da beraberinde getirdiğini ifade etti.

Göktepe, ”Üniversite tercihi yapacak gençlerimizin hangi bölümü severek okurum, hangi mesleği heyecanla ve istekle yaparım diye kendilerine sormaları ve buna göre karar vermeleri çok önemli. Araştırmamızın sonuçlarında da gördüğümüz gibi ülkemizde meslek sahibi çok sayıda insanımız hayalindeki mesleği icra edemiyor ve değiştirmek istiyor. Yolun başındaki gençlerimizin hayatlarını etkileyecek bu kararın ardından aynı pişmanlığı yaşamamaları için neyi tercih ederlerse etsinler mutlaka severek, isteyerek okuyup yapabilecekleri meslekleri tercih etmelerini ve mutlu olmalarını öneriyoruz” dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder