27 Aralık 2016 Salı

Türkiye'nin en iyi eko köyleri

Trafik ve iş stresi şehirlerde yaşamı oldukça zorlaştırıyor. Buna gündemdeki olayları da eklediğimizde hem bedenimizin hem de ruhumuzun huzur bulacağı bir sığınak arayışı doğuyor. Onlarca bilimsel araştırma doğanın hem ruh hem de beden sağlığına olan pozitif etkilerini öne çıkaran bulguları bize sunmakta. Biz de sizin için bölgenizde bulabileceğiniz, birkaç gün konaklayabileceğiniz ekolojik çiftlikleri listeledik.

1- Ormanevi
2012 yılında Biga Dağları’nın kuzeyindeki bir köye, “kırsala geçiş” aşamasını başlatmak için yerleşen Ormanevi, şu anda köyün merkezine yakın, yaklaşık 1 dönümlük bahçesi olan bir köy evinde ikamet ediyor. Ormanevi Kolektifi’nin tarım amaçlı işlediği arazi 5 ile 20 dönüm arasında değişiyor. Zahmeti ve eğlenceyi, keyfi paylaşmak için Ormanevi’ni ziyaret edebilirsiniz.
2-Yonca Lodge
Yonca Lodge, Fethiye’nin Yanıklar Köyü sahilinde yer alan 14 odalı küçük/butik bir otel. Akdeniz’in en güzel ada ve koyları ile içi içe bir kumsalın, meyve ağaçları ve çiçeklerle süslü sevimli bir bahçenin içerisinde bulunuyor. Bahçenin bir yanında endemik bir tür olan Sığla ağacı (Liquidambar orientalis) ormanı varken diğer yanında balık, kaplumbağa ve ördeklerle beraber birçok canlının yaşam alanı olan bir dere akıyor.
3-Latif Yalçıner Çiftliği
Ev sahibi üç ayrı noktadaki evinde misafirlerini ağırlıyor. Kemaliye ile Apçağa Köyü arasında meyve bahçesinin bulunduğu ilk evinde dört kişinin kalabileceği iki odayı, ilk evinin karşı mahallesindeki ikinci evde iki ailenin rahatça kalabileceği iki odayı, Kemaliye’nin içinde sadece yazın misafir ağırlayabileceği üçüncü evde ise 10 kişinin kalacağı iki odayı TaTuTa misafirlerine ayırıyor. Mart-Kasım ayları arasında yaklaşık 100 farklı bitki toplanıp kurutularak “zetirin” adındaki baharat yapılıyor.
4- Hindiba Doğa Evi
Bolu, Mengen ilçe sınırları içinde Yedi Göller Milli Parkı yolu üzerinde yer alan Hindiba’da, yaklaşık 3,5 dönüm üzerine kurulmuş tesiste kamp yeri olarak kullanılmakta olan ayrı bir alan da bulunmakta. Küçük bahçelerinde geleneksel metodlarla zirai ilaç ve gübre kullanmadan mevsimine göre tarım faaliyetleri ile genellikle sebze yetiştirmekteler.
5- Kapor Çiftliği
Çiftlik, Türkiye’nin eşsiz doğal güzellikteki noktalarından biri olan Nevşehir Avanos’da yer alıyor. Karasal iklimin hakim olduğu bölgenin temel geçim kaynakları tarım, hayvancılık, turizm, çanakçılık, çömlekçilik ve halıcılık gibi el sanatları.
6- Belentepe
Belentepe, kendi enerjisini doğal ve temiz kaynaklardan üreten, kendi gıdasını doğal yollardan üreten, permakültür prensiplerine göre tarım ve hayvancılık yapan, doğal yapı malzemeleri kullanılan, sürdürülebilir bir yaşam alanı oluşturuyor. Aynı zamanda bilgi ve tecrübelerini paylaşmak ve yardımlaşmak için çeşitli çalışmalar, aktiviteler gerçekleştiriyor.
7- Pastoral Vadi
Çiftlik sakin ve huzurlu ortamında, ekolojik mimarî yaklaşımla tasarlanan taş, ahşap ve kerpiç evlerinde yılın 12 ayı konaklanabilir. 42 dönümlük arazide, organik sertifikalı olarak yetiştirilen her türlü ürün yöresel Akdeniz mutfağı tarzında hazırlanmaktadır. Yerel kültür atölyelerinde kilim dokuma, topraktan çanak-çömlek yapımı, ahşap oyma denenebilir.
8- Marmariç Ekolojik Yerleşimi
Permakültür esaslarına dayanan, örnek sürdürülebilir bir yerleşim kurmak ve bu süreçte kazanılan deneyimleri paylaşmayı hedefleyen Marmariç Ekolojik Çiftliği, Ege Bölgesi’nde İzmir’in Bayındır ilçesinin Dernekli köyüne bağlı 20 sene önce terk edilmiş Mersinli mevkiinde kurulmuş.
9-Birecik Doğa Evi
Güneydoğu’nun en güzel noktalarından birinde yer alan Birecik Doğa Evi, bir grup arkadaş tarafından yönetiliyor. Çiftlikte erik, domates, biber, patlıcan, salatalık ve acur gibi sebze ve meyve, ekolojik prensiplere sadık kalınarak yetiştirilmekte. 6 kişinin gönül verdiği çiftlik bölgesinde nesli tehlike altında olan türler üzerine yoğun çalışmalar yürütülmekte.
10- Knidia Çiftliği
Knidia, Değirmenbükü’ne inerken 3 km’lik bir mesafede. Kaynak sularının aktığı bir vadide kendine özgü güzellikler sunan Knidia’da kendinizi doğayla iç içe , üretime dönük sade bir yaşamın içinde buluyorsunuz. Akşam sohbetlerinde asmalarından üretilen şarap ikram ediliyor.
11- Gağgı Çiftliği
900 yıllık anıt özelliğe sahip kestane, ceviz, armut, elma, erik ve meşe ağaçları ile çevrili Gağgı Çiftliği’nde, az teknoloji, az para ile doğal bir yaşam sürdürülmeye çalışılıyor. Çiftlikte yetiştirilen sebze ve meyvelerin bir çoğu çiftliğe gelen ziyaretçilerle paylaşılıyor. Elde edilen ürünlerin fazlası ise güneş yolu ile kurutularak kış için saklanıyor.
yesilist.com

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder