12 Mart 2017 Pazar

Dünyanın en mutlu 10 ülkesi

Dünyanın bazı yerlerindeki insanlar diğerlerinden daha mutlu. Neden? Nasıl? Ve nerede mi? İşte 2016 Dünya Mutluluk Raporu’nun seçtiği ülkeler.


1) Danimarka
Danimarka’nın, dünyanın en mutlu ülkeleri listesine girmesi bir ilk değil tabii. Danimarka, vatandaşlarına sağlık ve eğitim başta olmak üzere bir dizi ücretsiz kamu hizmeti sunuyor ve güçlü bir yaşam ve toplum anlayışıyla da övünüyor.
Burada, ‘Royal Copenhagen Noel Tabloları’ adlı sergiyi ziyaret edebilir, Danimarka’da yaygın olarak kullanılan Hygge (keyif) terimini daha iyi anlayabilirsiniz. Ya da, gevşeyerek sıcak, samimi bir arkadaş veya aile ortamında bu kelimenin anlamını birebir yaşayarak, yeni kültürlerle tanışabilirsiniz.
2) İsviçre
2015 yılında dünyanın en mutlu ülkesi seçilen İsviçre, muhteşem kayak pistleri ve zengin çikolatalarıyla refah seviyesi yüksek bir ülke olarak biliniyor. İsviçre’nin, özellikle gelişen açık alanlarında sağlıklı bir yaşam tarzı göze çarpıyor. Avrupa’daki en düşük obezite oranları da bu ülkede bulunuyor.
Geniş dağlık manzarayı keşfetmek için, Interlaken’deki kano, kayak veya yamaç paraşütü ile İsviçre’nin vahşi mekanlarının tadını çıkartabilirsiniz.
3) İzlanda
İzlanda, 2008’deki ekonomik durgunluğundan sonra, Dünya Mutluluk Raporu’nun ilk 10’una girerek herkesi şaşırtmıştı. Araştırmacılara göre, ülkedeki durgunluk toplumu bir araya getirdi ve yeni bir turizm döneminin başlamasında yardımcı oldu. Şimdi, İzlanda Havayolları Reykjavík'in başkentinde, uzun süre kalanlara genişletilmiş konaklama ve ucuz Avrupa uçuşları sağlıyor.
Ülkeye giriş yapan seyahatçiler, başkentte kapalı pazar salonları ve açık yüzme havuzlarının yanı sıra kolayca ulaşılabilen birçok milli park bulabiliyor. Eğer zamanınız olursa, adanın yanardağlarını, plajlarını ve diğer açık alanlarını görmek için Ring Road’da bir araba gezintisine çıkabilirsiniz.
4) Norveç
Norveç, muhteşem manzaralarıyla dünyanın en güzel ülkelerinden biri olarak kabul ediliyor. Burada muhakkak açık havalardan yararlanılmalıdır. Norveç’in görkemli fiyortlarına yürüyüş yaparken, çadırınızı dilediğiniz yere kurabilirsiniz. Yaz aylarında ziyaret ediyorsanız, yerel dağlar ve buzulların görüntüsü için ülkenin en uzun dağlarından biri olan Skala Dağı’na tırmanmayı deneyin.
5) Finlandiya
Bırakın endişeleriniz ve dertleriniz, Finlandiya’nın geleneksel saunalarında buharlaşıp uçsun. Finlandiya sadece 5,2 milyonluk bir nüfusa sahip olmasına rağmen, ülkede yaklaşık 3,3 milyon saunanın olduğu belirtiliyor. Bu saunaları, ülkenin her yanında bulabilirsiniz örneğin: göl evlerinin kenarlarında, ofis binalarının yanlarında, hatta parlamentonun yanında.
6) Kanada
Büyük ve geniş bir ülke olan Kanada, kuzeye, Arctic Circle’a kadar uzanan toplam alanıyla dünyanın en büyük ikinci ülkesi. Bu geniş ve kültürel açıdan çeşitlilik gösteren ülkede keşfedilecek bir sürü şey var.
Ülkeye giden ziyaretçiler kışın, kuzeybatı kesimindeki Eski Trans-Canada Otoyolu’nda kızak sürücülerinin mushing sanatını öğrenebilirler. Ama iki ayağım da yere bassın diyorsanız, Banff Ulusal Parkı’ndaki Kanada Rocky Dağları’nın yamaçlarında ya da Kanada’nın mükemmel ulusal parklarında yürüyüş yapabilirsiniz.
7) Hollanda
Yapılan araştırmalara göre, Hollanda’da yaşayan vatandaşlar dünyanın en çok fiziksel aktivite yapma oranına sahip. Ülke, sahip olduğu güvenli seyahat için 20.000 millik bisiklet yoluyla oldukça gurur duyuyor. Başkenti Amsterdam, dünyanın en bisiklet dostu şehirlerinden biri olarak kabul ediliyor.
Eğer ülkenin tercih ettiği ulaşım yolunu denemek isterseniz, bir bisiklet kiralayabilirsiniz. Böylece gezi sırasında da biraz egzersiz yapma şansı bulmuş olursunuz. Ayrıca, Amsterdam’ın çevresindeki bisiklet gezilerini harita üzerinden bağımsız olarak ayarlayabilirsiniz ya da şehrin etrafını gezmek için yerel bir tur rehberi kiralayabilirsiniz.
8) Yeni Zelanda
Bir ada ülkesi olan Yeni Zelanda, sadece 800 yıl önce insanlar tarafından işgal edildi. Mavi Dağlardan tutun da, Güney Adası’ndaki vahşi penguenlere kadar, bu gelişen ekolojik cennette yerli halkın ruhunu da anlamak için gezilebilecek tonla harika yer var.
Yeni Zelandalılar, yerel ekolojilerinden gurur duyuyor ve bunu korumak için de çok uğraşıyorlar. Eğer buraya gitmeyi tercih ederseniz, Tongariro ve Whanaguni Milli Parklarındaki yanardağı, antik Maori sitelerini ve kraterlerini ziyaret etme şansını kaçırmayın.
9) Avustralya
Avustralya, bölgelere göre dünyanın en büyük altıncı ülkesi. Avusturalya’da kirlilik seviyesi çok düşük ve sivil katılım da oldukça yüksek. Yerlileri de birbirlerine oldukça bağlı.
Ülkedeki popüler Avusturya barbeküsü herkesi bir araya getiriyor. Çoğu ulusal park, açık alanlar ve insanların bir araya gelebildiği her yerde ızgaralar ücretsiz ya da madeni paralarla çalışabilecek şekilde yapılmış.
Avusturyalı bir arkadaşa sahip olmayan ziyaretçiler, bira fabrikalarında yerel halkla buluşmak, çeşitli et ve deniz ürünleri yemek için biracılık ve barbekü turlarına katılabilirler veya Batı Avusturalya tarafında kalan, Kununurra Gölü’ndeki barbekü gün batımı turunda manzaraya karşı yemeklerini yiyebilirler.
10) İsveç
Mutluluk Raporu’nun sürekli tepesinde olan ve inmesi de pek mümkün görünmeyen beş kuzey ülkesinden biri olan İsveç, dünyanın bu bölgesindeki memnuniyeti fazlasıyla gözler önüne seriyor.
Bu ülkedeki mutluluk verici şeyleri keşfetmek için sadece bir kafeye bile oturmanız yeterli. İsveç, dünyada en çok kahve tüketen üç ülkeden biri. Halkın fika olarak da bilinen ‘mola zamanları’nda, arayı kapatmak için, haberleri tartışmak için ya da yalnızca hamur işi yemek için kafelere gitmesi, ülkedeki toplum duygusunun güçlenmesi için önemli bir etken.
İsveç’e gitmişken, yerel tatlara yer veren ve 1928’de Stockholm’da kurulan Vete-Katten’de bir mola vermeyi unutmayın.
Birleşmiş Milletler her yıl anketler ve veri analizleri aracılığıyla dünyadaki vatandaşların yaşam kalitesini ölçüyor. Peki, listeye tepeden giren ülkelerin sırrı nedir? Aslında cevabı çok basit. Bu ülkelerin ortak formülleri; iyi yönetim, güçlü toplum hissi, vatandaşa saygı ve genel yaşam kalitelerinin yüksek olması (cnntürk)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder