28 Ağustos 2019 Çarşamba

Kıbrıs Gezilecek Yerler

Kıbrıs, Akdeniz'in incisi Yavru vatan Kıbrıs, her mevsim en güzel tatillerin yapıldığı renkli bir ada. Gemi ve uçak yolculuğuyla gidebileceğiniz adada pek çok renkli aktivite de sizleri bekliyor. Tarihi, kültürel ve doğa gezileri yapabieceğiniz bölgede en güzel plajlar ve konforlu oteller de sizler için hizmet veriyor. Akdeniz'in en büyük adalarından biri olan Kıbrıs, farklı tatil ve eğlence konsepleriyle de beğeni topluyor.

Akdeniz’in üçüncü büyük adası olan Kıbrıs’ta muhteşem bir Kıbrıs tatili için dünyaca ünlü plajlar da bulunuyor. Bu plajların başında; Karpaz Yarımadası’ndaki Altınkum Plajı geliyor. Girne’deki Yavuz Çıkarma Plajı da oldukça ünlü, Gazimağusa’daki Glapsides Plajı ise Kıbrıs’ın gözde plajlarından biri olarak görülüyor. Girne’deki Alagadi Plajı ve Lefkoşa’daki Yeşilırmak Plajı bu dünyaca ünlü plajlar arasında bulunuyor. Kıbrıs tatili deyince akla gelen kültür gezilerini de unutmamak gerekiyor. Kıbrıs'ın tarihi bölgelerini gezerek keyifli bir tatil yapabilirsiniz.

Kıbrıs Tarihi Yerleri
Kıbrıs’ı gezmeye Lefkoşa’daki Selimiye Camii olarak da bilinen St. Sophia Katedrali’nden başlayarak önemli bir Türk mimarisi olarak görülen Büyük Han’a gidebilirsiniz. Lefkoşa Surları ve Girne Kapısı da Lefkoşa da gezilmesi gereken yerler arasında bulunuyor. Gazimağusa’da ise Salamis Harabeleri ve Othello Kalesi’ni mutlaka görmelisiniz. Girne’de ise çoğunlukla Osmanlı öncesi eserlerle karşılaşmak mümkün. Buffaveneto Kalesi ve İkon Müzesi önemli eserler olarak gösterilebilir. Lefke’de ise, Soli Harabeleri ve Vuni Sarayı öne çıkarken Güzelyurt’un gezilesi yerlerinin başında St. Mamas Manastırı bulunuyor. Ayrıca Magaso'daki Kapalı Maraş bölgesi turistlerin ilgisini özellikle çekiyor.

Kıbrıs’ta Ne Yenir?
Kıbrıs denildi mi akla gelen ilk yiyecek Hellim Peyniri olsa gerek ki Kıbrıs’a gidildiğinde iyi bir Hellim Peyniri yemeden dönmek şanssızlık olur. Akdeniz adası olması nedeniyle balık ve otlu mezeler de Kıbrıs mutfağında oldukça geniş bir yer kaplıyor. Zeytin’in en güzel hali Çakistas’ı da tadabilirsiniz. Şeftali kebabı ise Kıbrıs'ın en gözde lezzetleri arasındadır. Ayırca meze olarak farklı Kıbrıs sucukları ve farklı alkoller tadabilirsiniz.

Şeftali Kebabı
Kıbrıs otlu mezeler
Pirohu
Molehiya
Hellim böreği
Kıbrıs köftesi
Kolokas

Kıbrıs’ta Gezilmesi Gereken Yerler
Kıbrıs hem doğal güzellikleri hem de tarihi dokusuyla yerli ve yabancı turistlerin büyük beğenisini kazanıyor.  Akdeniz’in en büyük adalarından biri olan Kıbrıs’ta gezilecek birçok destinasyon bulunuyor. Kıbrıs otellerine yakın olan bölgelerde hem birçok doğal manzaranın keyfini çıkartabilirsiniz hem de Kıbrıs’ta mutlaka gezilmesi gereken noktaları ziyaret edebilirsiniz.

Girne Kalesi: Oldukça büyük bir kale olan Girne Kalesi, tarih boyunca korsanlardan adayı korumak için kademeli olarak genişletilmiş. İçerisinde birçok eserin de sergilendiği bu açık hava müzesini mutlaka ziyaret etmeli ve Kıbrıs manzarasını fotoğraflamalısınız.

St. Sophia Katedrali: Lefkoşa’da bulunan bu katedral günümüzde Selimiye Camii olarak anılıyor. Adadaki tarihi değerlerden biri olan St. Sophia Katedrali, Luzinyanlılar zamanında yapılmış. Surlar içindeki cami görkemli yapısıyla yerli ve yabancı turistlerde hayranlık uyandırıyor.

Büyükhan: Lefkoşa’da yükselen Büyükhan, içerisindeki dükkanlar ve kafelerle dikkat çekiyor. Tarihi görkemiyle ilgi çeken yapıda sabah kahvaltınızı yapabilir, kendinize ve sevdiklerinize hediyeler alabilirsiniz.

Barbarlık Müzesi: 1960’lı yıllarda yaşanan olayların dehşetini yansıtan müzede her şey o günlerde olduğu gibi bırakılmış. Küvetteki kan izlerinden duvardaki kurşun izlerine kadar her şeyin aynı kaldığı evi mutlaka ziyaret etmelisiniz.

Surlariçi: Lefkoşa bölünen bir başkent olmasıyla biliniyor. Dünyanın son bölünen başkenti surlar ile ayrılıyor. Sur içerisindeki tarihi yapıları ve daracık sokakları mutlaka gezmelisiniz.

St Hilerion Kalesi: Tarihi yapı, adaya hâkim olan Lüzyanlılardan kalma bir değer. Girne manzarasının görülebildiği kale, birçok Disney çizgi filmine de ilham kaynağı olmuş.

Güzelyurt Doğa ve Arkeoloji Müzesi: Aziz Mamas Kilisesinin yanı başında bulunan bu müzede bölgede yapılan arkeolojik kazılardan çıkan tarihi eserler sergileniyor. Müzenin alt salonunda ise bölgede yaşamış ve yaşayan hayvanların doldurulmuş hali sergileniyor.

Lala Mustafa Paşa Camii: Eskiden St Nicholas Katedrali olarak hizmet veren yapı, Lala Mustafa Paşa tarafından camiye çevriliyor. Mağusa’da yükselen bu cami Namık Kemal Meydanında bulunuyor.
Namık Kemal Meydanı: Namık Kemal’in tiyatro oyunu Vatan Yahut Silistre nedeniyle sürgün edildiği Kıbrıs’ta ünlü edebiyatçının adını taşıyan bir meydan bulunuyor. Kıbrıs’ın en turistik bölgelerinden olan meydanda, kafeler, restoranlar, Namık Kemal Müzesi ve Namık Kemal’in tutulduğu zindan bulunuyor.

Salamis Harabeleri: Bronz çağının izlerini taşıyan Salamis, eski ihtişamını koruyan nadir antik kentlerden. Salamis krallarının mezarları, Zeus tapınağı, antik tiyatro ve daha birçok yağının yer aldığı Salamis Harabelerini mutlaka gezmelisiniz.

Kapalı Maraş: 1974 Kıbrıs Barış Harekatıyla Türkler’in kontrolüne giren bölgede bugün ne Rumlar ne de Türkler yaşıyor. Döneminde en renkli tatil beldelerinden biri olan bölge bugün tamamen ölü bir şehir olarak ziyaretçilerini bekliyor.

Zafer Burnu: Kıbrıs’ın haritadaki görünümünü hatırladığınızda bıçak gibi uzayan kısım Zafer burnu olarak adlandırılıyor. Sessiz ve bakir bir bölge olan Zafer burnunda bir de fener bulunuyor.

Apostolos Andreas Manastırı: Zafer burnuna oldukça yakın bir bölgede yapılan bu manastır, Hristiyanlar için oldukça önemli bir bölge. İnanışa göre adanın su sıkıntısı çektiği dönemde havarilerden Andreas adaya gelip asasını yere vurduğunda su çıkmaya başlıyor. Bugün manastırın yanında bulunan bu kaynak pazar günleri ve dini günlerde fazlaca ziyaret ediliyor.

Girne Yat Limanı: Yaz aylarında tatil severlerin uğrak noktalarından olan bölge, tam bir Akdeniz şehri havasında. Restoran ve kafelerin dizildiği bölge, yat manzaralarıyla da fotoğraflara konu oluyor.
Kıbrıs’tan Ne Alınır?

Kıbrıs, alışveriş konusunda oldukça zengin bir bölge. Yiyecek ve içeceklerden hediyelik eşyalara kadar uzanan bir liste yapabilirsiniz. Kıbrıs deyince akla ilk gelen yiyecek Hellim peyniri oluyor. Hellim peyniri Kıbrıs’ta hem ucuz hem de oldukça lezzetli. Tütün ürünleri ve alkollü içecekler de Türkiye’ye oranla daha uygun fiyatlarla alınabiliyor. Gittiğiniz bölgelerden magnet almayı seviyorsanız, Kıbrıs’ta çeşit çeşit magnetler de bulunuyor. Turistler tarafından en çok beğenilen magnetler ise yabani eşeklerin yer aldığı Kıbrıs magnetleri oluyor.

Kıbrıs’ta Yapılan Festivaller
Kıbrıs’ta birbirinden güzel ve renkli hem kültürel hem de eğlence dolu festivaller yapılıyor. Hemen her dönemde farklı bir festivale ev sahipliği yapan destinasyonda tatile gittiğiniz zamana denk gelen herhangi bir festivale katılabilirsiniz. Kıbrıs’ın en güzel ve renkli festivalinin başında Uluslararası Bellapais Müzik Festivali geliyor. Farklı ülkelerden sanatçıların ağırlandığı bu festivalde müziğe doyabilirsiniz.

Lefke ceviz festivali ve Kuzey Kıbrıs Yemek festivaliyle de bölgeye ait yiyecek ve içeceklerin tadına bakma şansını elde edebilirsiniz. Akdeniz mutfağına ait lezzetlerin tanıtıldığı bu festivallerde birçok usta aşçının elinde yemekler yeniden yorumlanarak konuklara ikram ediliyor. Güzelyurt portakal festivalinde de bölgede yetiştirilen yerli portakallar sergileniyor. Birçok eğlence de festivale ortaklık ediyor.

Uluslararası Kıbrıs İşçi Filmleri Festivali, her sene ülkemizden ve dünyadan pek çok sanatçıyı ağırlıyor. Birçok filmin gösterime sokulduğu bu festivale sizler de katılarak tatilinizi kültürel aktivitelerle renklendirebilirsiniz.

Keyifli ve eğlence dolu bir tatil geçirirken kültürel aktivitelere de katılmak için Kıbrıs otellerini tercih edebilirsiniz. Kıbrıs otelleri için tatisepeti e-mail bültenine üye olabilir ayrıca bu bülten ile ucuz uçak bileti bulup Ercan Havalimanı'na uygun fiyat seçenekleri ile indirimli uçma fırsatını yakalayabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder