İstanbul'un siluetinin en önemli noktalarından biri olan Kadıköy sahiline “Ulu Cami” adında yeni bir cami inşaatı için düğmeye basıldı.
Diyanet İşleri Başkanlığı, Haydarpaşa Garı'nın da yer aldığı 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı'nda İSKİ artıma tesisi olarak görülen ve fiilen otopark olarak kullanılan alana cami yapılması için Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'na bağlı Mekansal Planlama Müdürlüğü'nden talepte bulundu.
Dolgu alanı olan tescil dışı araziye yapılacak caminin adı “Ulu Cami" olarak belirtildi. Bakanlık da görüş almak üzere projeyi İstanbul Büyükşehir Belediyesi'ne (İBB) ve Kadıköy Belediyesi'ne gönderdi.
CAMİ ALTI KÜTÜPHANE VE SERGİ SALONU OLACAK
Geçtiğimiz günlerde, İstanbul Büyükşehir Belediyesi Etüd ve Projeler Daire Başkanlığı'nın hazırladığı meydan düzenleme projesi Kadıköy sahiline yapılacak dolgu alanları ile gündeme gelmiş, cami projesine yer verilmemişti. Projede cami için belirlenen dolgu alanı yeşil alan olarak gözüküyordu. Dolgu alanı yapılırken denizin temizlenmesi kapsamında arıtma tesisi için kurulduğu, geri kalan alanın ise yeşil alan ve rekreasyon alanı olarak düzenleneceği belirtilmişti. Ancak Mekansal Planlama Müdürlüğü'nün görüş almak üzere hazırladığı plan değişikliğinde dolgu alanı cami alanı olarak belirlendi. Diyanet'in talebinde “Ulu Cami" olarak adlandırılan dini tesis alanının ilk katlarında kütüphane, sergi ve konferans salonları da yer alacak. Zemin altına ise katlı otopark yapılabilecek.
YAPICI "İSTANBUL'A YENİ BİR SİMGE YARATILMAYA ÇALIŞILIYOR"
Cami inşaatı yapılmak istenen arazinin İstanbul'un kıyı şeridinde yer aldığını ve silueti doğrudan etkileyecek bir noktada olduğunun altını çizen Mimarlar Odası ÇED Danışma Kurulu Sekreteri Mücella Yapıcı, “İstanbul'da yeni bir simge yaratılmaya çalışılıyor. Camileri politik simge haline getirmiş bir anlayışla karşı karşıyayız. Kentin ihtiyacından ziyade gündemi kaydırmak için yapılan bir girişim" dedi.
Cami inşaatı için seçilen alanın dolgu alanı olduğunun altını çizen Yapıcı, şunları söyledi:
“Kadıköy sahilinde mevcut dolgu alanlarında çökmeler mevcutken, deprem bekleyen bir kentte tamamı genç dolgu olan bu alanda toplumsal kullanıma açık bir tesis yapılması, burayı kullananların da can güvenliğini tehdit altına sokacaktırö açıklamasında bulundu. Yapıcı, “İnşaat zemin açısından da siluet açısından da yapılamaz. Konunun şimdi ortaya atılmasının nedeni “camiyi" kullanarak gündemi değiştirmek. Bunlar yapılaşmaya uygun olmayan alanların imara açılmasına olanak sağlayacak çirkin adımlar. Oraya Mimarlar Odası Genel Merkezi de Kültür Merkezi de yapılsa alan yapılaşmaya açılamaz" Ezgi ÇAPA/İSTANBUL,(DHA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder