Hastanenin çocuk sağlığı uzmanı Dr. Bekir Çakmak, bebeği anne karnında tutan kesenin yırtılması nedeniyle 23 haftalık olarak almak zorunda kaldıklarını anlatırken 25 günden bu yana solunum cihazına bağlı olarak anne sütü ile özel olarak beslendiğini, doğduğunda tıbbi olarak ’yaşamaz’ gözüyle bakılan bebeğin bu süre içinde de 510 grama çıktığını söyledi.
Gebze’deki hastaneye 19 Mart’ta getirilen 23 haftalık hamile Canan Okay’ın bebeğini karnında tutan kesenin yırtıldığı belirlendi. 23 haftalık, 380 gram ve 23 santim boyunda dünyaya gelen ve ailesinin ’Miray Diren Okay’ adını verdiği bebek, hemen özel bakıma alınarak kuvözde gözlem altına alındı. Bebeğin hayati fonksiyonlarının normal olduğu belirlenirken anne sütüyle özel olarak beslenmeye başlandı.
Miray Diren Okay bebeği yaşatmak için hastanede tüm olanaklar seferber edilirken, uzman Dr. Bekir Çakmak muayene sırasında parmağını tutan bebeği mucize olarak nitelendirdi. Dr. Çakmak, şöyle dedi:
"Hastamız Canan Okay, 19 Mart’ta gece geç saatlerde doğum sancılarının artması sonucu eşi Gökhan Okay tarafından hastanemizin acil servisine getirildi. Burada yapılan ilk müdahalede anne Canan Okay’ın bebeği karnında tutan kesenin yırtıldığını farkına vardık. Hemen acilen doğuma aldık. Başarılı geçen normal doğum sonrasında ailenin ikinci çocukları 5 aylık olarak 380 gram 23 santim uzunluğunda bir kız çocuğu dünyaya geldi. Ailesi tarafından ’Miray Diren Okay’ ismi konulan bebeğimiz 19 Mart tarihinden beri yoğun bakım servisinde, 25 gündür solunum cihazına bağlı olarak yaşam mücadelesini sürdürüyor. Bebeğimiz yoğun bakımda anne sütü ile özel olarak besleniyor ve bu süre içerisinde de 380 gramdan, 510 grama çıktı. 130 gram almış oldu. Bebeğimiz yaşama dört elle sarıldı. Bebeğimizin tıbbi olarak yaşaması imkansızdı. Dünya’da şu ana kadar 400 gramın altında 200 ile 300 arasında prematüre bebek doğmuş ve bunlardan çok azı yaşamış. Bizim bebeğimiz yaşama sıkı sıkı tutuldu. Şu an her şey normal gidiyor. Böyle giderse 3-4 ay sonra kendisini taburcu edeceğiz."
Uzman Dr. Bekir Çakmak, kayıtlara göre ABD’de Amillia Taylor adlı bebeğin 24 Ekim 2006 tarihinde 21 hafta 6 günlük dünyaya geldiğini, 2010 yılında ise Almanya’da, 275 gram ağırlığında, 29.5 santim uzunluğunda dünyaya gelen erkek bebeğin ’Dünyanın en küçük bebeği’ olarak kayıtlara geçtiğini anlattı. Dr. Çakmak, "Bu iki bebekten 23 haftalık olarak dünyaya gelen ve 380 gram ağırlığındaki Miray bebek 23 santim boyu ile bugüne kadar dünyaya gelip yaşayan en küçük bebek oldu" dedi.
Bebeğin yaşaması için hastanede herkes seferber olurken, aile fertleri ile bu durumu bilen herkes onun için dua ediyor.
Mesut IŞIK/GEBZE (Kocaeli), (DHA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder