18 Ekim 2015 Pazar

Çocuklarını ormanda eğitiyorlar

Son yapılan araştırmalara göre anaokulunda elde edilen kazanımların uzun vadeli olmadığı ortaya çıktı. Çocukların günlerinin büyük kısmını ev gibi, okul gibi kapalı ortamlarda, yarış atı misali ders çalışarak geçirmesi ile çocukların güvence altına alındığı düşüncesi aslında yanlış. Araştırmalara göre çocuğun özgür bırakıldığı erken eğitim programlarının öğretimde daha yüksek başarıya imkan veriyor.

İşte tam bu konuda Danimarka çok başarılı. Ülkede “orman anaokulu” adını verdikleri bir konseptte anaokulları var. 1950’li yıllardan beri var olan bu uygulama iyi sonuçlar vermiş gibi gözüküyor. Orman anaokulları aynı zamanda Almanya ve İsviçre’de de bulunuyor.

Orman okulları “damı ve duvarları olmayan okul” olarak tanımlanıyor. Buralarda üç ve altı yaş arası çocuklar olabildiğince çok dışarıda tutuluyor. Bu okullarda eğitmenler çocukları olabildiğince serbest bırakıyor, onlara daha çok rehberlik yapıyorlar. Günlük aktiviteler içinde ağaçlara tırmanma, saklambaç, oyuncak yapma, birlikte barınak inşa etme gibi şeyler var. Elbette birlikte şarkı söylemek, tiyatro oynamak, resim yapmak gibi etkinlikler de mevcut.

Yapılan bilimsel çalışmalarda bu okullara devam etmiş çocukların sağlıklı vücutlara sahip oldukları ve sosyal olarak daha yetkin, daha iyi iletişim kurabilen, daha meraklı oldukları saptanmış. Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder