25 Kasım 2015 Çarşamba

2015'te 255 kadın öldürüldü

Kadına yönelik şiddet olaylarına tepkiler ne kadar büyüse de olaylar dinmiyor ve gün geçtikçe artıyor.  2015 yılının 25 Kasım “Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü”ne kadar sadece Türkiye’de 255 kadın öldürüldü.

Ortaya çıkan gerçeklerde dünya üzerinde her ülkede dört aileden birinde aile içi şiddet görülüyor. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumunun yaptırdığı bir araştırma sonucuna göre ülkemizde ailelerin %34’ünde fiziksel şiddet, %53’ünde sözlü şiddet uygulanmakta ve ev içi şiddet yoğun olarak yaşanıyor. Türkiye’de son 5 yılda 1134 kadın, sadece 2015 yılı içerisinde ise 255 kadın öldürüldü. Kadına yönelik şiddet bitmemekle kalmıyor, gün geçtikçe daha da artıyor. Geçtiğimiz günlerde ise ünlü bir oyuncunun sevgilisine şiddet uyguladığı haberleri gündeme düştü.

“TÜRKİYE’DE KADINA KARŞI CİNSİYETÇİ BİR DİL VAR”


11 Şubat 2015’te canice öldürülen Özgecan Aslan’dan sonra farkındalık artmaya başlasa da şiddet durmadı. Özgecan Aslan cinayetinden sonra konuşan Bahçeşehir Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı, Türkiye’de kadın karşıtı ve cinsiyetçi bir dil olduğunu, bu dil ile kadına karşı şiddet arasında bir ilişki olduğunu söylemişti. Kadına karşı şiddeti büyük ölçüde Türkiye’de kadına verilen değerin az olmasına bağlayan Narlı, ”Türkiye’de erkeklerin kadına karşı şiddeti, cinsel saldırıyı rahatlıkla kullanmasının en önemli sebeplerinden biri; kadının değersiz olduğu anlayışının fazla yaygın olması. Erkek çocuğuna aile tarafından doğduğu andan itibaren cinselliğiyle gurur duyması öğretiliyor. Çocuğa erkeklik anlatılırken kadınları kullanmasının doğru olduğu söyleniyor” diyerek şiddetin nedenlerine değinmişti.

“KADINA YÖNELİK ERKEK ŞİDDETİ MÜNFERİT DEĞİL SİSTEMATİKTİR”


Sosyalist Feminist Kolektif üyesi Av. Selin Nakipoğlu ise, ”Eşitlik politikaları Türkiye’de aile birliği politikalarını bozuyor”, “Kreş eken huzurevi biçer” gibi söylemlerle erkek egemen sistemi besleyen, sistemin sırtını sıvazlayan, tecavüzü sıradanlaştıran, suçların cezasını kuşa çevirenler vuku bulmuş ve bulacak tüm kadına katliamlarından, şiddetten sorumludur. Çünkü biz biliyoruz ki kadına yönelik erkek şiddeti münferit değil, sistematiktir” demişti. (Gizem Özlen / sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder