23 Kasım 2015 Pazartesi

30’unuza gelmeden yapmaya başlamanız gereken 7 şey!

30 artık eski anlamıyla 30 değil; onda hepimiz hemfikiriz. Yeni dünya düzeni 30’unda her şeye yeniden başlamayı eskiye nazaran daha mümkün kılıyor. Ancak yine de bazı şeyleri 30’dan önce oturtmak şart.

1- 22,25 ve 28’İNİZDE 5’ER HEDEF BELİRLEYİN

Her yılbaşı asla gerçekleştiremeyeceğiniz hedefler belirleyip kendinize olan güveninizi sarsmayın. Uzmanlara göre önemli olan bu üç doğum günü… Yeni yaşınıza girdikten sonra bir koca akşamınızı bir sonraki 3 yıl için plan yaparak geçirin. Gerçekçi olun ama hayallerinizin de önünü  kapatmayın. 5 hedefinizden 3’ünü oldukça gerçekçi; 1’ini neredeyse imkansız, 1’ini de “Çok çalışırsam olabilir” kontenjanlarından seçin. Ve kendinize şu söz verin: 3 yıl sonra bu sözleri tutamadıysam kendimden başka hiç kimseyi veya hiçbir koşulu suçlamayacağım

2-SEVGİNİZİ GÖSTERMENİN YOLUNU BULUN!

Eğer gerçekten birilerini önemsiyorsanız, onlara sevginizi göstermeyi hemen öğrenmelisiniz. Sevginizin suistimal edileceğinden korkarak geçireceğiniz bir ömür, birkaç kazık yemenizden çok daha zor ve sıkıcı. İnsan toparlanan bir varlıktır ama unutmayın ki arada dağılmak da güzeldir. Şöyle düşünün; evinizde yaptığınız büyük temizlikler her zaman büyük dağınıklıklardan sonra gelir. Ancak unutmayın ki; koltuğun kenarına sıkışmış, kışlıkların ceplerinde kalmış paracıklar da hep bu büyük temizlikler sayesinde bulunur.

3-İŞİNİZİ SEVİN VEYA SEVMEDİĞİNİZ İŞTEN İYİ PARA KAZANIN!

35’inizden önce başınıza gelebilecek en kötü şey; hem sevmediğiniz hem de iyi para kazanamadığınız bir işte çalışmak. İnanın; biraz daha açık fikirli olursanız dışarıda sevmeyeceğiniz ama daha fazla para kazanabileceğiniz veya çok seveceğiniz ama aynı parayı kazanabileceğiniz işler var. İki berbat koşulu birden aynı anda kendinize yaşatmayın.

4-HER AY İKİ YENİ YEMEK ÖĞRENİN

Araştırmalar günün en az yarım saatini mutfakta geçiren insanların geçirmeyenlerden yüzde 60 daha mutlu olduğunu söylüyor. Çünkü neden? Bir taşla üç kuş birden vuruyorsunuz. Ev yapımı yemekle tasarruf ediyorsunuz, neyi pişirdiğinizi ve içine ne kattığını bildiğiniz için daha sağlıklı besleniyorsunuz ama en önemlisi de o gün hiçbir şey başaramasanız bile kendi karnınızı kendiniz doyuruyorsunuz. Ayrıca uzmanlara göre yemek yapan insanlar, yapmayanlardan kat be kat daha yaratıcı; hayatlarında çok daha hızlı çözümler üretebiliyorlar.

5-HERKESE VAKİT AYIRMAYA ÇALIŞMAYIN

Evli olabilirsiniz, çocuklarınız olabilir; bunların hiçbiri o iki dostun yerini tutmaz. Sizinle aynı hayatı doğrudan paylaşmayan o iki insana her zaman ihtiyacınız olacak. 20’lerin sonuna doğru herkese vakit ayırma telaşından vazgeçip enerjinizi o iki dost için harcamaya ve onları ne pahasına olursa olsun hayatınızda tutmaya çalışın. “15’te bir buluşuyoruz artık” gibi kandırmacalara girmeden, bir haber paylaşmak, bir filmden bahsetmek veya fotoğrafının altına yorum yapmaktan ibaret bile olsa hayatınızın içinde kalmalarını sağlayın.

6-HER GÜN EN AZ YARIM SAAT YALNIZ KALIN

İş, ev, çocuklar, arkadaşlar, telefon, müzik, bilgisayar, Twitter, Facebook… Bunların hiçbiri olmadan günde yarım saat yalnız kalmayı öğrenmeniz gerekiyor. Bunun bir de haftalık versiyonu var… Yaşadığınız şehirde size en huzur veren noktayı belirleyin. Burası karmaşanın tam ortası; Taksim Meydanı da olabilir; şehirden biraz uzakta bir göl kenarı da. Huzur illa sessizlikle doğru orantılı bir kavram değildir. Bu noktada elinizden geldiğince her hafta sonu 1 saat hiçbir şey yapmadan yalnız kalmayı ve öylece durmayı deneyin. Bu rutine kavuştuktan sonra hayatınızdaki farkı net bir şekilde göreceksiniz.

7-PARA BİRİKTİRMEYE BAŞLAYIN

Evet, söylemesi kolay… Gerçekler ortada: Ay sonunu zor getiriyorsunuz. Çünkü büyük ihtimalle başkasının hayatını yaşamaya çalışıyorsunuz. Ve o başkası, Bill Gates filan değil. Baya baya sıra arkadaşınız veya ofiste üç aşağı beş yukarı sizinle aynı parayı kazanan çalışma arkadaşınız… Onun telefonunu almaya, onun tatile gittiği yere gitmeye çalışmaktan vazgeçin. Çünkü o da başkasının hayatını yaşıyor. Bu döngüyü kendi adınıza kırmak için her ay başı kendinize sormanız gereken iki soru var: Bu ay gerçekten neye ihtiyacım var ve “Canım istedi, öyle çok ihtiyacım yoktu ama aldım kardeşim” kontenjanı için kaç para ayırabilirim… Bu iki kalemi hesaba katıp, kalan paraya ne pahasına olursa olsun dokunmamalısınız. Yapabiliyorsanız her ay birikiminizi yüzde 5 oranında artırın. (hürriyet.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder