11 Kasım 2015 Çarşamba

Düzenli kitap okunan çocuk, başarılı ve duyarlı oluyor

Çocuklara kitap okumak, sadece okuldaki başarıya etki etmiyor, aynı zamanda sosyal gelişime de yardımcı oluyor.

Berlin merkezli Kitap Okuma Vakfı'nın son araştırmasına göre kendisine düzenli olarak kitap okunan çocuk, anne-babasının eğitim durumu ne olursa olsun, hem derslerinde daha başarılı oluyor hem de daha duyarlı insanlar olarak yetişiyor. 
Araştırma, yaşları8 ile 12 arasında değişen çocuklar üzerinde yapıldı ve bu çocukların yüzde 70'inin her gün düzenli kitap okuma sayesinde Almanca dersinden ‘pekiyi' veya ‘iyi' notla aldıkları belirlendi.

Araştırma için 524 çocuk ve annesinin görüşüne başvuruldu. Çıkan sonuca göre bu imkânı her gün bulan çocukların yüzde 83'ü okula gitmekten büyük zevk alıyor. Bu imkândan mahrum kalan veya nadiren kitap okunan çocuklarda ise bu oran sadece yüzde 43.

EMPATİ YETENEĞİNİ GELİŞTİRİYOR

Araştırmaya tabi tutulan annelerin yüzde 90'ına göre her gün kitap okudukları için çocukları öğrenmeye de hevesli. Aynı hevesi kitap okumadığı halde müşahede eden annelerin oranı da yine sadece yüzde 43'te kalmış.

Araştırma, her gün kitap okuma imkânından faydalanan çocuklar hakkında yeni bir bulguyu da daha ortaya koyuyor. Buna göre bu çocuklar daha duyarlı, empati kabiliyeti daha yüksek ve başkalarıyla irtibata geçmeye daha ilgili.


KİTAP, ÇOCUĞUN SOSYAL KİŞİLİĞİNİ GÜÇLENDİRİYOR

Okuma ve Medya Araştırmaları Enstitüsü'nden Simone Ehmig'e göre, anne-baba veya başkaları çocuğa kitap okuduğu takdirde çocuğun ufku genişliyor ve daha geniş bir davranış modelleri repertuvarına sahip oluyor. Araştırmanın gerçeği ne kadar yansıttığını ortaya koymak için sosyal olarak izole olmuş çocuklar üzerinde de aynı anket uygulandı ve çocuğa kitap okumanın sosyal kişiliğini güçlendirdiği anlaşıldı. Çocukların anne-babası lise mezunu veya üniversite mezunu olsa da olmasa da aynı sonuçlar elde edildi. ntvmsnc

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder