3 Mayıs 2016 Salı

Bebeğiniz yüksekten düşerse ne yapmalısınız?

Öncelikle panik yapmadan doğru müdahale etmek gerekiyor.


Bebeklerin yataktan ya da yüksekten düşmesi doğal olarak annelerin en çok paniğe kapıldığı durumdur. Peki bu durumda ne yapmalı? Hangi durumlarda doktora gitmeli?

EĞER DÜŞTÜĞÜ YÜKSEKLİK 50 CM’DEN YÜKSEKSE…

Bebeklerde yataktan veya yüksek bir yerlerden düşme olasılığı, hareketlenmeye ve dönmeye başladıkları zaman daha da artar. Özellikle ilk düşüşler, bebeğin ilk dönmesini gerçekleştiği ve ebeveynler tarafından bunun bilinmediği evrede gerçekleşebilir. Eğer bebeğiniz yataktan düştüyse, düştüğü mesafe çok önemlidir. Eğer bebeğinizin düştüğü mesafe 50 cm’nin üzerinde ise, bebeğinizin zarar görme ihtimali yüksektir. 50 santimin altında ise, bu durumda ilk sorulacak soru bebeğinizin ağlayıp ağlamadığıdır. Bu durumda bebeğinizin ağlaması ve kusması normaldir. Çünkü bebekler ağlamanın şiddetinden dolayı kusabilir. Bebeğinizin kusması, her zaman bir kafa travması geçirdiği anlamına gelmez, bu yüzden hemen endişelenmeyin. Eğer bebeğinizi kucakladıktan sonra ağlaması kesiliyorsa, bu ağlamayı normal kabul edebilirsiniz.

GİYSİLERİNİ ÇIKARTIP KONTROL EDİN

Bebeğiniz düştükten sonra yapacağınız ilk muayene önemlidir. Bebeğinizin üzerindeki giysileri çıkartıp ve neresinin üzerine düştüğünü gördüyseniz oraya yoğunlaşarak kontrol etmelisiniz. Eğer bebeğinizi düşerken görmediyseniz, kafasından başlayarak kolları, köprücük kemikleri, vücudun diğer yerleri ve bacaklarına parmaklarla dokunarak, elleyerek hassasiyet olup olmadığına bakmalısınız. İlk muayenenizde bir şey görmeyebilirsiniz.  Ancak daha sonra, özellikle de kafa vuruşlarında darbe alan bölge morarmaya başlayabilir ve böyle bir durumda bu bölgeye soğuk kompres uygulamak gerekebilir. Soğuk kompres uygulamak, deri altı kanamasını durdurur ve morluğun ilerlemesini engeller. Kusma ve bilinç değişikliği olmuyorsa ilk 4 saat süreyle evde uyutmadan, gözlenebilir.

ACİL DURUM!

Eğer bebeğinizin genel halinde uykuya eğilim, bilinç değişikliği, kusma, kolunu bacağını oynatmama ve herhangi bir yerinde güçsüzlük gibi durumlar gözlemliyorsanız, acil olarak bir sağlık kuruluşuna götürmelisiniz.  Sözcü

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder