3 Mayıs 2016 Salı

Deniz kızı bebek doktorları bile şaşırttı

Talihsiz bir hastalıkla doğan bebeğin Hindistan'ın Saharanpur bölgesinde yaşayan 22 yaşındaki annesi doğum sancısıyla hastaneye gitti. Genç kadının doğumuna giren Doktor Arya Vandana daha önce birçok  doğumsal bozuklukla karşılaşmıştı. Ancak böylesini ilk kez görüyordu. Bebeğin vücudu tıpkı bir balığa benziyordu. Bacakları birleşikti ve elleri yüzgeç şeklini anımsatıyordu



Talihsiz bebek 'Deniz kızı Sendromu' olarakta bilinen 'Sirenomelia' isimindeki çok nadir görülen bir hastalıkla dünyaya gelmişti.

Bebeğin annesi ve doktorlar gebeliğin 30.haftasına kadar bir farklılık olduğunu almamışlardı. Ancak gebeliğin son dönemlerinde ultrasonla bebeğin böbreklerinin tam olarak gelişmediği saptanmıştı. Hastanedeki bütün doktorlar farklı doğan bu bebeği görmek için toplandı. Bebeğin hastalığından dolayı cinsiyetini belirlemeleri mümkün olmadı. Bu hastalık yüzünden gelişimini tamamlayamayan talihsiz bebek doğduktan 10 dakika sonra hayata gözlerini yumdu.

SİRENOMELİA (DENİZ KIZI SENDROMU) NEDİR?

Dünya genelinde oldukça nadir rastlanan 'Sirenomelia' deniz kızı sendromu olarak bilinir. Hastalıkta anne karnındaki bebek bacakları birbirine yapışık olarak gelişir. Bu görüntüsü nedeniyle deniz kızına benzetilir. Sendromda cinsel organ görülmez. Çoğunlukla idrar kesesi gelişimi tamamlanmamış olur. Böbrek ve boşaltım sistemi organları doğru şekilde çalışmaz. Sirenomelia hastalığı ile doğan kişiler doğumdan kısa bir süre sonra hayatların kaybederler. Ancak dünya üzerinde deniz kızı sendromu ile doğup bacakları ameliyatla ayrılarak yaşayan iki kişinin olduğu biliniyor. Bebeğin doğumuna giren Arya Vandana isimli doktor hastalığın gebelikte aşırı ilaç alımı, vitamin eksikliği, genetik geçmiş, annenin diyabet olması gibi nedenlerden olabileceğini söylüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder