14 Kasım 2016 Pazartesi

6 maddeyle şiire yön veren "Bir Garip Orhan Veli"

Orhan Veli Kanık, 36 yıllık kısacık ömründe Türk şiiri ve edebiyat dünyası için ölümsüz eserler bıraktı. Yazdıklarıyla Garip akımının öncülerinden ve hatta en bilinen şairlerinden oldu.


1. Orhan Veli 1914'te doğdu

Doğma büyüme İstanbullu olan şair, lise eğitiminin bir kısmına Ankara'da devam etti. 3 çocuklu ailenin en büyük çocuğu olan Orhan Veli'nin kardeşleri Adnan Veli Kanık ve Füruzan Yolyapan'dır.


2. Edebiyata ilgini küçük yaşlarda başladı

İlkokulda çocuk dergileri için hikaye yazan Orhan Veli; okul yaşamı boyunca Orhan Rıfat Horozcu, Melih Cevdet Anday'la tanıştı. Lisede edebiyat hocası olan Ahmet Hamdi Tanpınar'ı yönlendirmesi ilk kırılmalardan biri oldu.

3. Garip akımının tohumları atılıyor

Lise döneminde tanıştığı Melih Cevdet ve Oktay Rıfat ile Sesimiz isimli bir dergi çıkardı. Bu dergi döneminde aruz vezni kullandığı şiirlerini yazdı.


4. Garip akımı olgunlaşıyor

Üniversite eğitimi için 1932-1936 yılları arasında İstanbul'da kalan Orhan Veli, tekrar Ankara'ya döndüğünde arkadaşlarıyla bir araya geldi ve şiir çalışmalarına devam ettiler. 1936'da yayınlanmaya başlayan şiirlerinde hece şairi olarak bilinseler de 1937 sonrasında yeni tarzları iyice belirginleşti.

5. Garip seçkisi edebiyat dünyasını salladı

1941 yılının Mayıs ayında Garip seçkisi yayınlandı. Bu kitapta şairin yirmi dört şiirinin yanı sıra Melih Cevdet'in on altı, Oktay Rifat'ın ise yirmi bir şiiri yer aldı. Kitabın içindeki şiirler kadar ses getiren önsözünü ise Orhan Veli yazdı.


6. Belediye çukuruna düşüp hayatını kaybetti

Genelde şiirleriyle tanınan Orhan Veli'nin hikaye, deneme, çeviri ve makale de yazdı.

Ankara'da belediyenin kazdığı bir çukura düştü ve başından hafifçe yaralandı. İki gün sonra İstanbul'a döndü. 14 Kasım günü bir arkadaşının evinde öğle yemeği yerken fenalık geçiren şair hastaneye kaldırıldı. Beyinde damar çatlaması yüzünden başlayan rahatsızlığın sebebi doktor tarafından anlaşılamadı ve Kanık'a alkol zehirlenmesi teşhisiyle tedavi uygulandı, ancak beyin kanaması geçirdiği sonradan anlaşıldı. Aynı akşam komaya giren şair komadan çıkamayarak hayatını kaybetti.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder