13 Ocak 2017 Cuma

13. Cuma neden uğursuz?

Birçok kişi 13. Cuma’nın uğursuzluğuna inanır. Peki dünyadaki en yaygın batıl inançlarından biri '13. Cuma"nın uğursuzluğu nereden geliyor?

13. Cuma fobisinin tıpta bile adı var; paraskevidekatriaphobia

Peki, nedir bu 13'üncü Cuma uğursuzluğunun hikayesi?
Hristiyanlara göre 13. Cuma'nın uğursuzluğu, İsa'nın Son Akşam Yemeği'nden kaynaklanan bir inanış. Çünkü o gece masada 13 kişi vardı ve havarilerden biri İsa'ya ihanet etmişti.

Bir başka inanışa göre ise; Adem ve Havva’nın yasak meyveyi Cuma günü yiyerek cennetten kovulduğu söylenir.

Bir inanca göre de eğer adınızda 13 harf varsa şeytanın şansı size bulaşmış demektir. İşte bazı seri katiller; Karındeşen Jack, Charles Manson, Jeffrey Dahmer, Theodore Bundy ve Albert De Salvo.
Hrıstiyan inanışına göre Hz. İsa’nın da yine bir Cuma günü çarmıha gerildiği söylenir.

Ancak bu rivayetlerin yanı sıra, aslında bu durumun bir fenomene dönüşmesi 20’nci yüzyıla, sayı ve gün kombinasyonunun birlikte negatif bir çağrışım olarak algılandığı 1950’lere dayanıyor.

Bir yılda en az bir, en fazlaysa üç kez 13’üncü Cuma yaşanıyor. DW Türkçe'de yer alan habere göre; bu yıl Ocak ayının yanı sıra Nisan ve Temmuz aylarında “uğursuz“ sayılan 13’üncü Cuma günü bulunuyor.

Bu durum, Pazar günü başlayan her 'artık yılda' yaşanıyor.

Perşembe günü başlayan normal yıllarda da yine üç kez 13’üncü Cuma bulunuyor. Son olarak 2009’un Şubat, Mart ve Kasım aylarında Cuma günleri üç kez ayın 13’üne denk gelmişti. Bir sonraki "üç uğursuz" güne sahip yılsa 2015.

Numerolojiye göre 13, bütünlüğü simgeleyen 12 sayısından sonra geldiği için de özel bir öneme sahip. 13 bir asal sayı olarak sadece 1'e ve kendisine bölünebiliyor.

Birçok kişi 13 rakamını musibet ve tehlikeyle ilişkilendirdiği için bazı otellerde oda numaraları 12'den 14'e atlıyor.

Bazı havayolu şirketlerinin uçaklarında 13 numaralı koltuk bulunmuyor.
Bazı gökdelenlerin de 13'üncü katı bulunmuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder