3 Ocak 2017 Salı

Aksini belirtmeyen tüm organlarını bağışlamış sayılacak

Fransa Hükümeti organ bağışı konusunda yeni bir adım attı. Artık aksini belirtmeyen Fransız vatandaşlar tüm organlarını bağışlamış sayılacak. Ancak Ulusal Meclis’te kabul edilen yeni sağlık yasası tartışmalara neden oldu.
Fransa Hükümeti yeni Sağlık Yasası’nı onadı. Buna göre aksini belirtmeyen herkes ‘otomatik organ bağışı’ uygulamasına tabii olacak. Sputnik'in haberine göre; bugüne dek bir kişinin öldükten sonra nakledilmesi için sağlığında buna ilişkin bildirimde bulunması gerekiyordu ancak yeni düzenlemeyle üç yol izlenerek organ bağışına karşı çıkıldığının resmi kayıtlara geçirilmesi gerekiyor.
Kişi dilekçe ile reddedebilir
Yasaya göre organlarını bağışlamak istemeyen vatandaşlar klasik yöntem kullanarak reddedebilme hakkına sahip. Ayrıca bu kişiler özel bir internet sitesi üzerinden de aynı işlemi yapabilecekler. Aksi takdirde organlarını bağışlamak istemeyen kişi öldüğünde yakınlarına, organ bağışını reddettiğine dair yazılı bir bildirimi veya bir ses kaydının olup olmadığı da sorulacak.
Tüm organlarını değil bir tanesini de bağışlayabilir
Ayrıca yeni yasayla vatandaşların herhangi bir organını bağışlamayı reddedebilmesi imkanı da getirildi. Şimdiye kadar organ bağışı konusunda ayrım yapılamıyordu. Vatandaşlar organ bağışına karar verirken ya tüm vücudunu bağışlıyor ya da tamamen bağışa karşı çıkıp reddedebiliyordu. Fransız vatandaşları, 2017 yılı itibarıyla tercih ettikleri bir organını bağışlayabilecek.
Sağlık Bakanlığı yetkilileri, yeni düzenlemenin organ bağışını yaygınlaştırma amaçlı olduğunu ve değişiklikle bağışın daha kolaylaştığını savunuyor. Sosyal medya üzerinde düzenlemeyi eleştiren çok sayıda kişi ise, "ölmeden önce organ bağışı konusunda işlem yapmamış herkesin, otomatik bir şekilde bağışçı olacağını" belirterek itiraz ediyor. Fransa'da, 2015 yılı verilerine göre her üç aileden biri, yakınlarının organlarının bağışlanmasına karşı çıktı. Bunun yanında Fransız halkının yüzde 86'sının organ bağışına sıcak baktığı ancak bu kişilerden sadece yüzde 39'unun konuyla ilgili işlemleri yaptırdığı belirlenmişti. cnntürk

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder