5 Şubat 2017 Pazar

Avrupa'da vizesiz gidilen ülkeler | Türkiye'den vize istemeyen ülkeler

Avrupa'da vizesiz gidilen ülkeler vatandaşlar tarafından merak ediliyor. Özellikle vize işlemleriyle vakit kaybetmek istemeyen vatandaşlar Türkiye'den vize istemeyen ülkeleri tercih ediyorlar. Peki Avrupa'da vizesiz gidilen ülkeler hangileri? İşte Türkiye'den vize istemeyen Avrupa ülkeleri...

Ülkemizden vizesiz gidilen ülkelerin sayısının artmasının ardından vatandaşlar yurt dışı seyahatlerine ilgi göstermeye başladı. Karşılıklı yapılan anlaşmaların sonucunda vizesiz gidilen ülkelerin sayısı oldukça arttı. Daha önceleri yurt içinde tatil yapan vatandaşlar, vize işlemleriyle uğraşma sorunundan kurtulunca, bu kez yurt dışını görmeye ilgi göstermeye başladılar.
Vatandaşlar tarafından en fazla arzu edilen ülkeler Avrupa’da yer alan ülkeler olsa da, Türkiye’den vizesiz gidilen Avrupa ülkelerinin sayısı diğer bölgelere göre oldukça az. Ancak son dönemde yaşanan gelişmelerin ardından AB ülkelerine vizesiz gidilebilmesinin önü açılmaya çalışılıyor. Bu sürecin ne zaman tamamlanacağı bilinmese de vatandaşlar şimdiden her kıtadan vizesiz gidilen ülkelere ilgi gösteriyorlar.
Dış ülkelere olan ilginin artması nedeniyle vizesiz gidilen ülkeleri ve bu ülkeler hakkında bilgileri sizler için derledik...
Türkiye’deki vatandaşların en fazla ilgi gösterdiği ülkeler Avrupa ülkeleri olarak dikkat çekiyor. Bunda en önemli nedenlerden biri Avrupa’da yer alan ülkelerin Türkiye’ye olan coğrafi yakınlığı. Çünkü uzun seyahatler yapmadan Avrupa’ya gitmek mümkün. Bu nedenle Avrupa ülkeleri ile vizelerin kaldırılması heyecanla bekleniyor. Şu anda çoğu Balkan ve Doğu Avrupa ülkeleri olmak üzere 14 Avrupa ülkesine vizesiz seyahat edilebiliyor. Öte yandan bazı ülkelere vize olmadığı halde, ulaşım sorunundan dolayı yine vize almak gerekiyor.
1- Andora

Fransa ile İspanya arasında, sınırda yer alan ve Avrupa’nın en küçük ülkelerinden biri olan Andorra, vizesiz gidilen ülkeler arasında yer alıyor. Günü birlik gezilebilecek kadar küçük bir ülke olan Andorra, özellikle kış sezonunda yoğun turist akınına uğruyor.
Pirene Dapları üzerinde güzel kayak pistlerinin yer aldığı Andorra’da Nisan ayına kadar kar kalabiliyor. Öte yandan doğa turizmi meraklıları için de yine değerlendirileilecek ülkelerden biri olarak dikkat çekiyor bu Avrupa ülkesi. Andorra’nın turistleri cezbeden özelliklerinden biri de vergi cenneti olarak tabir edilen ülkelerden biri olmasıdır.
Zaten turizm üzerine kurulan ülke ekonomisi, turistlerin yaptığı alışverişlerle canlılık kazanır. Bu nedenle Andorra’da oldukça uygun fiyatlarla alışveriş yapabilirsiniz. Vizesiz gidilen ülkeler arasında yer alan Andorra’ya gitmek isteyenlerin en büyük sorunu ise, ülkeye direk ulaşım olmadığından Schengen Vizesi gerekmesidir.
2-Azerbaycan

Azerbaycan Cumhuriyeti,tarihi, kültüre ve doğal güzellikleri ile dikkat çekmektedir. Kafkasya’nın en büyük yüzölçümüne sahip olan ülkede yeryüzünde var olan 11 farklı iklim türünün 9’u yaşanmaktadır.
Azerbaycan’da isterseniz doğa turizmi için giderek milli parkları ziyaret edebilir, doğa yürüyüşlerine katılabilir, tırmanışlar yapabilirsiniz. Ülkede bu anlamda turlar oldukça yaygındır.
Öte yandan Hazar Denizi’ne kıyısı olan Azerbaycan’ı dilerseniz deniz turizmi için ziyaret edebilirsiniz. Kumlu plajları dalış yapmak isteyenlere imkanlar sağlamaktadır. Ülkede bu anlamda deniz sezonunun başlangıcı ise Mayıs ayıdır.
Azerbaycan’ın ziyaret edecekseniz burada tarihi yapıları, müzeleri, anıt ve sarayları da görebilirsiniz. Ülkede UNESCO tarafından Dünya Mirasları listesine dahil edilmiş yapılar yer almaktadır.
Ayrıca son yıllarda turizmde yaşanan gelişmelerle birlikte Azerbaycan, din, kaplıca ve sağlık turizmi alanıda popüler bir hale geldi.
3- Arnavutluk

Balkan ülkeleri arasında yer alan Arnavutluk, Türkiye’den vizesiz gidilen ülkelerden biri olarak dikkat çekmektedir. Arnavutluk’un Türkiye’de cazip görülmesinin nedenlerinden biri bu ülke ile Türkiye arasında tarihten gelen kültürel bağlardan kaynaklanmaktadır.
İyon Denizi kıyısında yer alan Arnavutluk temiz denizi ve uzun sahil şeridiyle deniz turizmi açısından uygun bir tercihtir. Deniz turizmi için Arnavutluk’u tercih edenler Shengjin, Durres ve Vlore gibi deniz kıyısında yer alan şehirleri tercih ederler.
Öte yandan Velipoje’nin kumlarının şifalı olduğu iddia edilmektedir. Yine Arnavutluk ziyaretlerinde görülebilecek yerler arasında Llogara Ulusal Park’ı yer almaktadır.
Doğa turizmi için de elverişli bir coğrafyaya sahip olan Arnavutluk’un şehirlerinde tarihi dönemlere ait yapılar görebilirsiniz. Bu anlamda uzun zaman Osmanlı İmparatorluğu’nun hakimiyetinde olan Arnavutluk’ta, bu dönemlerden kalma yapılar da halen varlığını korumaktadır.
4- Belarus

Beyaz Rusya ya da diğer bir adıyla Belarus, eski SSCB cumhuriyetlerinden biri. Denize kıyısı olmayan bu ülkede turizm sektörü pek gelişmese de görülmesi gereken yerlere sahip. Kırsalı, ormanları, ahşap evleriyle özellikle doğa turizmiyle ilgilenenlerin görmesi gereken yerlerden.
Beyaz Rusya’ya tabiki sadece doğa turizmi için gitmek zorunda değilsiniz. İsterseniz Slav müzik festivaline katılabilir, farklı bir müzik zevkini yaşayabilirsiniz.
Fiyatları ülkemize göre daha cazip olan Beyaz Rusya’nın Sovyetlerden ayrılan ülkelere göre önemli bir farkı var; burası oldukça güvenli bir ülke. Suç oranının oldukça düşük olduğu Belarus’ta turistlerden de tabiki suça ya da bir olaya karışmamaları bekleniyor.
2014 yılında Türkiye’den vizesiz gidilen ülkeler arasına katılan Beyaz Rusya’da başkent Minsk’i ziyaret ederseniz, karşınızda büyüleyici Sovyet mimarisini bulacaksınız. Burada çeşitli müzeleri gezebilir, katedral ve kiliseleri ziyaret edebilirsiniz.
Öte yandan ülkenin Polonya sınırına yakın olan şehirlerinden Brest’te tarihi yaya sokaklarını, renk renk ahşap evleri görebilirsiniz. Bu şehire başkentten trenle kolayca ulaşabilirsiniz. Belarus’ta Slav Müzik Festivali ise Vitebsk’te gerçekleştiriliyor.
Beyaz Rusya’ya gitmişken şehirleri bir yana bırakırsak, kırsala bir geziye katılmak oldukça keyifli zaman geçirmenizi sağlayacaktır.
Beyaz Rusya gece hayatı için buraya gidenlere eğlenceli seçenekler sunmaktadır. Sokakların gecenin yarılarında bile güvenli olması işin bir başka boyutu.
5- Bosna Hersek

Bosna Hersek, Türkiye ile kültürel bağları kuvvetli olan Avrupa ülkelerinden biridir. Tarihi dokusuyla dikkatleri çeken Bosna Hersek’te Srebnrenitsa Katliamı’nın izleri halen oldukça canlıdır. Bu izler ülkeye giden turistleri hayli etkilemektedir.
Öte yandan Osmanlı’nın da uzun süre hüküm sürdüğü Bosna Hersek topraklarında bu dönemden yapılarla da karşılaşabilirsiniz. Özellikle Osmanlı mimarisi cami ve köprüleri görebilirsiniz. Öte yandan Avusturya-Macaristan İmparatorluğu döneminden kalan mimari etkileri de görebilirsiniz.
Kültür turizmi açısından Sarajevo (Saraybosna) Film festivali ve Jazz Festivali katılabileceğiniz etkinlikler arasındadır.
Bosna Hersek’te son yıllarda önem verilen noktalardan biri de termal turizm oldu. Yakın zamanlarda ülkede çok sayıda gelişmiş tedavi edici kaplıca merkezleri kuruldu.
Bu güzel ülkeye inanç turizmi için giden turist sayısı da önemli orandadır. İslamiyet, Hristiyanlık ve Musevilik için önemli olan inanç mekanlarını Bosna Hersek’te görebilirsiniz.
Yine Bosna Hersek’te kış turizmi için de uygun yerler bulmak mümkün. Kasım ile Mart aylarında bu ülkenin kış turizmine uygun bir iklimi vardır. Bosna Hersek’te Bjelasnica, İgman ve Jahorina dağları kayak için uygun alanlar arasında yer almaktadır.
6- Ermenistan

1991 yılında SSCB’den ayrılarak bağımsızlığını ilan eden ülkelerden biri olan Ermenistan’nın en canlı şehri ülkenin başkenti de olan Erivan’dır. Ermenistan ekonomisiyle eş zamanlı gelişimini sürdüren Erivan’da batılı tarzda mimari yapılaşma görülmektedir. Ülke hızlıca SSCB’nin etkisinden uzaklaşma çabasındadır.
Erivan ve çevresinde turizmcilerin en büyük sorunlarında biri ulaşım imkanlarının sınırlı olması. Turistik yerlerin dağınık olması da turistleri zorlayan bir durum olarak dikkat çekiyor.
Ermenistan tatilciler tarafından genellikle yazın tercih ediliyor. Bunda kış aylarının oldukça soğuk geçmesinin etkisi hayli fazla.
Fiyat olarak ise konaklama için ödenen miktarlar ortalama olarak İstanbul’la yakın, diğer yandan yemek-içmek için ödeyeceğiniz miktar ise İstanbul’a göre düşük durumda. Erivan’da tatil yapmak isteyenler için kolayca gezmenin en makul yolu turlara katılmak. Böylece dağınık olan turistik alanları daha rahat şekilde gezebilirsiniz.
7- Karadağ

Sırbistan’dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Karadağ’a gitmek için en ideal dönem ilkbahar sonundan, sonbahar başına kadar olan dönem. Osmanlılarla aramızda bağlantı olan topraklardan olan Karadağ yemek kültürü olarak, Türk kültürü ile benzer noktaları var. Ayrıca İtalyan mutfağından lezzetleri de Karadağ’da deneyebilirsiniz. Et ağırlıklı bir yeme alışkanlığı bulunan ülkenin aynı zamanda şarapları oldukça lezzetli.
8- Gürcistan

1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığına kavuşan Gürcistan, Kafkafya'da Karadeniz kıyısında yer almaktadır. Tarih boyunca pek çok medeniyetin etkisinde kalan Gürcistan coğrafyasında kültür turizmi yapmak isteyenlerin görmesi gereken yerler bulunmaktadır.
Ülkede bulunan botanik bahçeleri, plajlar, kayak merkezleri ziyaret edilebilir. Tatilde yüzmeyi düşünüyorsanız Batum'da bahar aylarından itibaren yüzebilirsiniz. Kış döneminde ise Gudauri kayak merkezinde karın tadını çıkarabilirsiniz.
Gürcistan'ı ziyaret ederseniz, Telavi'de şarap bağlarını, eski başkentlerden Kutaisi ve Mtskheta'yı ve ülkenin sembollerinden biri olan Gergeti Trinity Manastırı'nı görebilirsiniz.
9- Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC)

Akdeniz'in en büyük üçüncü büyük adası olan Kıbrıs, ülkemiz açısından çok değerli bir yere sahiptir. 'Yavru Vatan' olarak anılan KKTC, önemli bir turizm bölgesidir. Ülkenin en büyük gelirini turizmden elde etmesi de bunun bir göstergesidir. Tüm yıl boyunca tatil yapma olanağı bulunan ülkede kış dönemi yağışlı geçmektedir. Bahar aylarında tatil için KKTC'yi tercih ederseniz, sokaklarında kır çiçeklerinin, portakal, limon ve greyfurt çiçeklerinin kokularını alabilirsiniz.
Lüks tatil tesislerinin yer aldığı Kıbrıs'ta modern yüzme havuzlarını tercih edebilirsiniz. Öte yandan yüzmeye elverişli sahilleriyle ünlü adada, dileyenler denize girebilecekleri çok güzel koyları tercih edebilir. KKTC tatilinizde başkent Lefkoşa'nın tarihi merkezini, Salamis Antik Kenti'ni, Karpaz yarımadasında bulunan yeşil kaplumbağaların yumurtlama alanlarını görebilirsiniz.
Ayrıca; Venedik Sütunu, Girne Kapısı, Selimiye Cami, Yeşil Hat, Girne Eski Liman, Girne Kalesi, Bellapais Manastırı, St. Hilarion Kalesi, Gazimağusa şehri ve tarihi Gazimağusa Limanı, St. Barnabas Manastırı, Kertikli Hamamı, Namık Kemal Müzesi, Othello Kalesi, Lala Mustafa Paşa Camii gibi önemli turistik yerleri ziyaret edebilirsiniz.
10- Kosova

Avrupa'da vizesiz gidilen ülkeler arasında yer alan Kosova'ya havayolu vasıtasıyla Priştine, Mitroviçe veya Prizren havaalanı üzerinden gidebilirsiniz. 2008 yılında Sırbistan'dan ayrılarak bağımsızlığını ilan eden Kosova, önemli turistik merkezlere sahiptir. Osmanlı Devleti'nden kalma izleri görebileceğiniz ülkede nüfusun çoğunluğunu Müslümanlar oluşturmaktadır. Ilıman karasal iklimin yaşandığı ülkeye gitmek için en ideal zaman İlkbahar-Yaz dönemidir.
Kosova kültür olarak ülkemizle benzerlikler göstermektedir. Bu nedenle mutfak kültüründe de Türkiye'nin etkisini görebilirsiniz. Ayrıca Sırp, Arnavut ve Yunan mutfağından esintiler de Kosova'da karşınıza çıkacaktır. UNESCO Dünya Mirası Koruma Listesinde yer alan Sırp Ortodoks Kilisesi, Kosova topraklarında bulunmaktadır.
11- Makedonya

Tarihte pek çok medeniyetin sınırları içerisinde yer alan Makedonya, 1991 yılında Yugoslavya Sosyalist Federal Cumhuriyeti'nden ayrılarak bağımsızlığını ilan etti. Uzun süre Osmanlı sınırları içerisinde yer alan Makedonya'da bu nedenle bugün hala o yıllara ait izlere rastlamak mümkündür. Tatil için özellikle bahar ve yaz aylarında tercih edebileceğiniz Makedonya'ya İstanbul ve Ankara'dan aktarmasız uçuşlarla gidebilirsiniz. Yine otobüsle de ülkeye gitme şansınız vardır.
Balkan mutfağının en güzel örneklerinden biri Makedon mutfağıdır. Akdeniz ve Ortadoğu etkilerinin de görüleceği bu kültürde özel lezzetleri yerinde deneme fırsatı bulabilirsiniz.
Makedonya tatilinizde Üsküp Kalesi, Struga, Pelister Milli Parkı, Kalkandelen Alaca Cami, Aziz Kliment ve Panteleimon Kilisesi, Ohri Gölü, Samoil Kalesi ve Resneli Niyazi Bey Sarayını ziyaret edebilirsiniz.
12- Moldova

1991 yılında SSCB'nin dağılmasının ardından bağımsızlığını ilan eden ülkelerden biri olan Moldova, Doğu Avrupa'da Romanya ve Ukrayna'nın arasında yer almaktadır. Avrupa'nın fakir ülkelerinden biri olan Moldova'da insanlar buna rağmen dost canlısı ve misafirperverdir. Denize kıyısı olmayan ülke karlı dağların arasında yer almaktadır ve Dinyester Vadisi gibi doğal güzelliklere sahiptir.
Bir dönem Osmanlı toprağı olan ülkede bu dönemlerden kalma izlere rastlamak mümkündür. Moldova'yı ziyaret ederseniz tarihi katedralleri, heykelleri ve müzeleri dolaşabilirsiniz. Ayrıca Rus edebiyatının gelmiş geçmiş en önemli isimlerinden Aleksandr Puşkin'in sürgün döneminde başkent Kişinev'de kaldığı evi de ziyaret etmeniz tavsiye edilir.
13--Sırbistan

Balkan ülkelerinden biri olan Sırbistan, 420 yıl Osmanlı egemenliğinde yaşadı. Sırbistan'a ülkemizden ulaşım oldukça kolaydır. Ulaşım için uçak ya da otobüsü tercih edebilirsiniz. Ülke içerisinde ulaşım olanakları çok gelişmiş olduğu için turistik gezilerinizde pek çok yeri görme şansına sahip olabilirsiniz. Sırbistan'da gezip görebileceğiniz pek çok yer vardır.
Belgrad'ta Kalemegdan Kalesi, Aziz Sava Katedrali, Nikola Tesla Müzesi, Sırbistan Ulusal Müzesi, Cumhuriyet Meydanı, Taş Meydan görülmesi gereken yerler arasındadır. Ayrıca Orta Çağdan kalma yapılar, katedraller, gotik mimariye uygun örnekler, Osmanlı döneminden kalma cami, hamam gibi yerleri ziyaret edebilirsiniz.
14--Ukrayna

Avrupa'da yer alan Ukrayna, tamamı Avrupa'da yer alan ülkeler arasında yüzölçümü en büyük olan ülkedir. Doğal güzellikleri ile turistlerin tercih ettiği ülkeye gitmek için en iyi dönem Haziran-Eylül dönemidir. Karpat Dağları'na ev sahipliği yapan ülkeyi isterseniz kış turzimi için de tercih edebilirsiniz. Ukrayna'ya İstanbul ve Ankara'dan direk ve aktarmalı uçuşlarla başkent Kiev, Dnepropetrovsk, Ivano-Frankivsk, Kherson, Lviv, Odesa ve Zaporizhzhia'ya ulaşabilirsiniz.
Zengin bir sosyal yaşamın olduğu ülkenin başkenti Kiev, Avrupa'nın önemli kültür merkezleri arasında yer almaktadır. Kiev'de yıl içerisinde pek çok sanat festivali gerçekleştirilmektedir. Diğer yandan yaz turizmi için tercih edilebilecek yerler arasında ise Yalta yer almaktadır. Kırım Özerk Cumhuriyetinin güneyinde Karadeniz kıyısında yer alan şehirde Lenin Embankment, Çehov'un evi, Alexander Nevky Katedrali gezilecek yerler arasında yer almaktadır. Yine Yalta'da kültür turizmi yapacakları kendine çeken çok sayıda tarihi yapı bulunmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder