"Birçok insan, internet ortamında oynanan oyunlarla çoğunlukla duygusal bağ kuruyor. Şiddet veya şiddete yönelik davranışlara neden olan ortamlarla karşılaşmamız, duygusal hafızamızı harekete geçirir, o da bilişsel hafızamızın önüne geçer"
Düzce Üniversitesi (DÜ) Tıp Fakültesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi Psikiyatri Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Ahmet Ataoğlu, bireylerin internetteki oyunlarla duygusal bağ kurduğunu belirterek, "Şiddet veya şiddete yönelik davranışlara neden olan ortamlarla karşılaşmamız, duygusal hafızamızı harekete geçirir, o da bilişsel hafızamızın önüne geçer'' dedi.
Ataoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, internet ve sosyal paylaşım siteleri aracılığıyla oynanan oyunların yetişkinler ve çocuklar üzerinde farklı etkileşimleri olduğunu söyledi,
Yetişkinlerin internetteki oyunlara zaman geçirmek amacıyla başladığını aktaran Ataoğlu, zamanla bağımlılık oluştuğunu savundu.
''Kişi, oyuna odaklanarak sıkıntılarından uzaklaştığını hissettiği zaman kendini iyi hisseder, bu odaklanmasını pekiştirir ve oyun oynamayı sürdürür'' diyen Ataoğlu, bir süre sonra oyun dışındaki zamanın sıkıcı hale gelebildiğini, bireylerin oyun oynayınca mutlu hissetmeye başladığını kaydetti.
Korku, heyecan ve haz
Birçok insanın internetteki oyunlarla duygusal bağ kurduğuna işaret eden Ataoğlu, şöyle konuştu:
''Bu duygusal bağımlılığın içinde her türlü duygu olabilir. Korku, heyecan ve haz. Duygusal bağımlılığın kötü taraflarından birisi de internet üzerinde oynadığımız herhangi bir oyunun bize duygusal bağımlılık, duygusal öğretme yaşatmasıdır. Özellikle şiddet veya şiddete yönelik davranışlara neden olan ortamlarla karşılaşmamız duygusal hafızamızı harekete geçerir o da bilişsel hafızamızın önüne geçer. İnsanlar heyecan ve öfke gibi anlarda, duygusal hafızalarını kullanır. Çocuklar için özellikle internet oyunlarının şiddete dönük olmaması gerekir çünkü çocuklar için şiddete dönük olarak hafıza neyle yüklüyse ilk davranışları onunla ilgili olur. İnternet ortamında geçirecekleri zamanı kısıtlamalı ve yaşıtlarıyla daha insancıl ilişkilere yöneltmemiz gerekir."
Sanal kumar oyunlarının ekonomik felaketlere yol açtığını vurgulayan Ataoğlu, son aylarda bu konuda artış olduğunu dile getirdi.
"Bu durum ekonomik sorunlar yaratıyor" diyen Ataoğlu, "Uzun süre internet ortamında bulunulması aile, iş ve sosyal hayatı etkiliyor. Ailede sorunlara, iş hayatında verimsizliğe, başarısızlığa, sosyal hayatta ise izolasyona yol açmaktadır. Heyecan ve ödüllendirmeyi yaşama duygusu internette oynanan oyunlara karşı bizi koşullandırır. Kazanma ve heyecan duygusu bir müddet sonra kayıplara, kayıpları telafi etmeye, yerine koymaya dönük bir kısır döngü oluşturur. Bu da günümüzde insanların bir çok sorun yaşamasına neden olmaktadır'' ifadesini kullandı.
Ataoğlu, bireylerin internet oyunları konusunda bilinçlendirilmesi ve farkındalık kazandırılması gerektiğini sözlerine ekledi.
Sayfalar
- Ana Sayfa
- Gezilecek Yerler
- Bodrum Otelleri
- Alaçatı Otelleri
- Fethiye Otelleri
- Çeşme Otelleri
- Marmaris Otelleri
- Kaş Otelleri
- Alanya Otelleri
- Balayı Otelleri
- Ayvalık Otelleri
- Bungalov Otelleri
- Butik Oteller
- Dalyan Otelleri
- Datça Oteller
- Göcek Otelleri
- Kapadokya Otelleri
- Kuşadası Otelleri
- Yalıkavak Otelleri
- Karadeniz Otelleri
- Kemer Otelleri
- İstanbul Otelleri
- Termal Oteller
- Antalya Oteller
- Diğer Oteller
- İzmir Otelleri
25 Aralık 2014 Perşembe
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder