13 Ocak 2015 Salı

Diyanet İşleri Başkanlığı neleri yasaklamadı ki?

Erzurum'a ilk kez midyeyi getiren seyyar satıcı Fırat Kuytan, mahalledeki cami imamının cuma vaazda 'midye haramdır' demesi nedeniyle satışlarının yarı yarıya düştüğünü ileri sürdü. Kuytan, "Fetvadan sonra cami cemaatinden hiç kimse midye almadı" dedi. Gözler son zamanlarda Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ‘sakıncalığı bulduğu’ şeylere çevrildi. İşte o liste…

Bursa'dan getirttiği midyeleri merkez Yakutiye İlçesi Mumcu Mahallesi'nde seyyar aracında satmaya başlayan evli 3 çocuk babası 45 yaşındaki Fırat Kuytan'ın satışları iyi gitmeye başladı. Kuytan, hemen yakındaki Yukarı Mumcu Camisi imamının Cuma Namazı öncesi vaazında, "Midye haramdır" demesiyle işlerinin kesildiğini öne sürdü. Peki Diyanet İşleri Başkanlığı son zamanlarda neleri sakıncalı buldu ve yasakladı? İşte o listeden öne çıkanlar...

DİYANET: DÖVMESİNİ SİLDİREMEYEN ALLAH’TAN BAĞIŞLAMASINI DİLEMELİ
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu’nun yeni yayınladığı fetvalar arasında dövme yaptıranların Allah’tan bağışlanma dilemesi istemişti. Dövme konusundaki fetvada, "Vücudunda dövme bulunan bir kimse mümkünse, onu ortadan kaldırmalıdır. Bu mümkün olmazsa, Allah’tan bağışlama dilemelidir" denildi. Din İşleri Yüksek Kurulu, kalıcı dövmelerin yanı sıra, geçici dövmelerin gusül ve abdeste mani olduğunu bildirdi.



HELAL KUPON’ FETVASI
Piyango çıkan paranın ‘haram’ olduğunu belirten Diyanet, mağazalarda alışveriş yapanlara verilen çekiliş kuponundan çıkan hediyeler için “Helal” dedi.
DİYANET'TEN Milli Piyango FETVASI
Din İşleri Yüksek Kurulu Başkan Vekili Prof. Dr. Saim Yeprem, İslam dininin şans oyunlarının hiçbirine olumlu bakmadığını belirterek, 'İslam dinine ve kutsal kitabımız Kuran-ı Kerim'e göre, piyangonun her türlüsü haramdır' dedi.


ERKEKLER KÜPE TAKARSA ‘MEKRUH’
-  "Erkeğin küpe takması caiz mi?" sorusuna Diyanet İşleri Başkanlığı:
“Peygamberimiz döneminden itibaren bugüne dek kadınlar süslenmek amacıyla küpe kullanmışlardır. Müslüman erkeklerin ise kadınlara has süs eşyalarını kullanmaktan uzak durmaları gerekir. İslam âlimleri, erkeklerin küpe vb. kadınlara özgü takıları takmalarını harama yakın yani mekruh saymışlardır.” cevabını verdi.



YILBAŞI ETKİNLİKLERİNE YASAK!
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye’deki 85 bin camiye “Yılbaşı gayriahlaki ve gayrimeşrudur” fetvası göndermesinin ardından İstanbul Bakırköy İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü yılbaşı etkinliklerini yasaklamıştı.  İlçe Milli Eğitim Müdürü Emrullah Aydın, okullara gönderdiği yazıda “derslerin engellenmemesi” gerekçesiyle “yılbaşı etkinlikleri adı altında yapılacak tüm organizasyonların yapılmamasını” istemişti.



DİYANET'TEN KERTENKELE DİZİSİNE YASAK
Atv ekranlarında yayınlanan Kertenkele dizisine "hırsız imam" tiplemesi nedeniyle tepkiler gelmişti. Bu tartışmaların ardından Kertenkele dizisinin cami çekimlerine yasak geldi.



'BU BİR DÖNÜŞÜM DİZİSİ'
Dizinin yapımcısı Yalçın Şen ise şu değerlendirmeyi yaptı: "Kertenkele bir dönüşüm projesi. Dini öğretilere aykırı bir karakter, imam kıyafetiyle çıktığı yolculukta, dini öğrenmek zorunda kalıyor. Bu dönüşümde, Kertenkele'nin çaldığı imam kıyafetlerinin büyük rolü var. Bu proje o kıyafetlere gerçek hakkını teslim edecek bir projedir. İmamları rencide etmiyoruz, aksine onore ediyoruz. Bu ileriki bölümlerde daha net anlaşılacak."

DİYANET'İN "TWITTER, YOUTUBE YASAĞI" HUTBESİ
Diyanet İşleri Başkanlığı, 28 Mart'taki Cuma namazında camilerde "Hürriyet ve Mesuliyet" konulu hutbe verdirdi. Hutbede, isim verilmeden Twitter ve Youtube yasakları savunuldu.

(Hürriyet)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder