2 Ocak 2015 Cuma

Şok sözler: Kanseri yenmek için uğraşmayın

Tıp dünyasının saygın yayınlarından British Medical Journal’ın (BMJ) eski genel yayın yönetmeni ve İngiliz bilim adamı Dr. Richard Smith, BMJ’nin internet sitesindeki blogunda, kanser hastalığıyla ilgili tartışma yaratacak yorumlarda bulundu.

Kanseri “En iyi ve romantik ölüm biçimi” olarak nitelendiren Smith, “kanser araştırmalarına milyarlarca dolar harcanmasının da savurganlık olduğunu” ileri sürdü, “Bunun durdurulması gerek” dedi.

BMJ’nin yayın yönetmenliğini 2004’e kadar sürdüren Dr. Smith, makalesinde, “Kanser olduğunuzu öğrendiğinizde, insanlara veda edebilir, hayatınız üzerine düşünebilir, son mesajınızı bırakabilir, sizin için özel bir yeri son kez ziyaret edebilir, en sevdiğiniz müzikleri dinleyebilir, inancınıza göre yapılması gerekenleri yapabilirsiniz. Bunun ölüme romantik bir bakış açısı olduğunu biliyorum.

Aynı romantik ölüme aşk, uyuşturucu, morfin veya içkiyle de ulaşabilirsiniz. Aşırı tutkulu kanser uzmanlarından uzak durun, kanseri yenmek için milyarlar harcamaktan vazgeçin. Çünkü kanseri yenerseniz, kendinizi çok daha korkunç ölümlere mahkûm edersiniz” diye yazdı.

8 MİLYON

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, her yıl dünyada 14 milyondan fazla insana kanser teşhisi konuluyor. Bunlardan 8 milyonu yaşamını kaybediyor. Yıllık kanserli hasta sayısının 2025’e kadar 19 milyona, 2030’a kadar 22 milyona çıkacağı öngörülüyor.

2014 yılı itibarıyla kanserin dünyaya ekonomik maliyeti 1.3 trilyon dolara ulaştı. Türkiye’de kanser tedavisine harcanan para ise yıllık 3 milyar dolar. (HT Gazete)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder