11 Ocak 2015 Pazar

Tarihin ölümsüz aşkları...

Onlar yaratıcı güçleriyle adlarını tarih kitaplarına yazdırdılar. Yaşadıkları aşklar da sanat eserleri gibi dilden dile dolaşıp destanlaştı. İşte dünyanın ve Türkiye'nin en ünlü aşk hikayeleri...

1.Solda, ünlü ressam Salvador Dali ve ölümsüz aşkı Gala

2.YAHYA KEMAL & CELİLE HİKMET

Nazım Hikmet'in annesi Celile Hanım ile yazar Yahya Kemal arasında filizlenen aşk kısa süre sonra Celile Hanım'ın eşinden boşanmasıyla sonuçlandı. Yahya Kemal o zamanlar Nazım'a ders vermek için evlerine gidip geliyordu. Bir gün pardösüsünün cebinde bir not buldu: "Hocam olarak girdiğiniz bu eve, babam olarak giremezsiniz..." Notu, Nazım Hikmet yazmıştı. Yahya Kemal, bir süre Celile Hanım'ın evine gidemedi. Genç Nazım'la karşılaşmaktan çekindi. Celile Hanım ise bütün İstanbul'un dedikodusunu yaptığı bir aşka "evet” demiş oldu. Evlenmek istedi ancak Yahya Kemal buna hiç yanaşmadı. Ardından ayrılıklarının üzüntüsü ile İstanbul'dan ayrılıp Paris'e gitti ve orada resimle ilgilendi. Yazar Aysel Hacır, Nâzım Hikmet'in annesi ressam Celile Hanım ile Yahya Kemal Beyatlı arasındaki aşkı "Celile Hanım” romanında anlattı.

3.ORHAN VELİ & NAHİT FIRATLI

Türk edebiyatında pek çok şairle (Can Yücel, Sabahattin Ali, Edip Cansever, Necip Fazıl Kısakürek, Cahit Sıtkı Tarancı, Ahmet Muhip Dranas, Orhan Veli, Ece Ayhan, Turgut Uyar, Cemal Süreya) ile kurduğu yakın dostluk ve aşk ilişkleriyle tanınan Nahit Hanım, edebiyat tarihine "Orhan Veli'nin sevgilisi" olarak geçti. İki evliliği arasında Orhan Veli ile efsanevi bir ilişki yaşadı. Şiirlerinin ilk okuyucusu oldu. Bu ilişki, 1950'de şairin ölümüyle son buldu. Orhan Veli'nin 'Aşk Resmi Geçidi' adlı şiirindeki şu dizeler Nahit Hanım'ı anlatır: 'Hiç birine bağlanmadım / Ona bağlandığım kadar / Sade kadın değil, insan / Ne kibarlık budalası / Ne malda mülkte gözü var / Hür olsak der / Eşit olsak der / İnsanları sevmesini bilir / Yaşamayı sevdiği kadar'. Nahit Hanım'ın pek çok başka şairin de şiirlerinin ilham kaynağı olduğu söylenir. Geçen yıl, Orhan Veli'nin kendisine yazdığı mektuplardan 'Yalnız Seni Arıyorum' adıyla bir kitap derlenmişti.

4.AHMET ARİF & LEYLA ERBİL

Tek şiir kitabı "Hasretinden Prangalar Eskittim” ile edebiyat dünyasının unutulmaz isimleri arasına giren Ahmed Arif, Leyla Erbil'e büyük bir aşkla bağlıydı. Ancak bu aşkın karşılığı yalnızca dostluk oldu. Ahmed Arif'in Leyla Erbil'e yazdığı mektuplar 2013'te kitap haline getirildi.

5.RAINER MARIA RILKE & LOU SALOME

Şair Rilke'den başka Freud ve Nietzsche'nin de kalbini çalan Lou Salome, zamanının en entelektüel ve özgürlükçü kadınlarından biriydi. Nietzsche'nin evlilik teklifini geri çevirdi, Freud'nun duygularına karşılık vermedi. Salome, "her şeye kayıtsızca güvenen ve korku nedir bilmeyen” sıradışı bir kadındı. Tek gerçek aşkını şair Rainer Maria Rilke ile yaşadı. 21 yaşındaki Rilke, kendinden 15 yaş büyük sevgilisine delicesine aşıktı. Lou ise, bağımsızlığını tehdit etmeyen bu adam uğruna, o güne kadar sağlam bir zırh ile koruduğu bekâretinden vazgeçti. Ancak ilişkilerinin Rilke'nin yaratıcılığına katkı sağladığını fark edince, sevdiği adamı terk etti. İlişkileri 4 yıl sürdü. Yıllar sonra Rilke, unutamadığı bu kadını ölüm döşeğinde son defa görmek istediğinde; "Anılara sonsuza dek sadığım; erkeklere değil!" cevabını aldı.

6.FRIDA KAHLO & DIEGO RIVERA

İki Meksikalı sanatçının aşkı ihanetin de içinde bulunduğu birçok sarsıntı geçirmesine rağmen hiç bitmedi. Evlendiklerinde Diego 42, Frida ise 22 yaşındaydı. Diego, aralarında Frida'nın kız kardeşi de olmak üzere sayısız kadınla birlikte olmasına rağmen tutkulu aşıklar birbirlerinden asla vazgeçmedi. Frida Kahlo hayatı boyunca ve ölümünden sonraki yıllarda hep Diego Rivera'nın karısı olarak tanındı ancak 1980'li yıllardan sonra sanat çevrelerinde yeni bir doğuş yaşadı. Bugün Meksika'nın en önemli ressamlarından biri olarak kabul ediliyor. İkilinin aşkı, 2000 yılı yapımı 'Frida' filmiyle ölümsüzleşti.

7.ARTHUR MILLER & MARILYN MONROE

Üçüncü evliliğini Arthur Miller ile yapan Monroe, tıpkı yazdığı şiirin 'Arthur hayal kırıklığına uğradı' dizesi gibi Miller için yetersiz kalmaktan bir hayli korkuyordu. Bir gün bu oldu, Miller, Monroe'ya kendisinden hayal kırıklığına uğradığını, hatta zaman zaman arkadaşlarının önündeki davranışları yüzünden utandığını söyledi. Evlilikleri o zaman bitti. İkilinin hikayesi hem bir kitaba hem de filme ilham verdi. Türkçe'de İletişim Yayınları'ndan çıkan 'Marilyn Monro-Arthur Miller' adlı kitap, Christa Maerker imzalı. 2011 yapımı 'Marilyn ile Bir Hafta' filminin yönetmeni ise Simon Curtis.

8.FRANZ KAFKA & MILENA JESENSKA

Kafka'nın kendisinden 12 yaş küçük Milena'sı ile tanışması 1920 yılına dayanıyor. Milena Kafka'nın eserlerini Çek diline çeviren kişi. İşle başlayan dostluk mektuplaşmalarla süren bir aşka dönüşürken ikili, 2-3 kez ancak bir araya gelebilir, çünkü Milena evli ve bu aşk da imkansızdır. Kafka Milena'ya "Yeryüzünde tam olarak bildiğimiz şeyler çok azdır ama şunu iyi biliyoruz ki; biz hiçbir zaman birlikte olamayacağız" der ve bu aşk yalnızca mektuplar üzerinden devam eder. Kafka, 1924 yılında veremden ölürken, Milena ise 1944 yılında Nazi toplama kampında ölür. Geriye "Sevgili Milena"ya yazılan mektuplar kalır.

9.D.H. LAWRENCE & FRIEDA WEEKLEY

Bu yasak aşk, en skandal hikayelerden biri. Dünya edebiyatının önemli eserlerinden 'Lady Chatterley'in Aşığı' kitabının yazarı D.H. Lawrence, evli bir kadın olan Frida ile tanıştığı anda ona aşık oldu. Frieda, Lawrence için eşi ve çocuklarını terk etti. İkili, birlikte Almanya'ya kaçarak evlendi. Hikayeleri, 1985 yapımı 'Coming Through' filmiyle ölümsüzleşti.

10.JOHN NASH & ALICIA LARDE

Matematik dehası John Nash ve eşi bir ayrılıp bir barıştıkları ilişkileri için 'aynı çatı altında iki yabancı' tanımlaması yapsa da, 2001'de yeniden evlendiler. İkilinin yaşantısı, 2001 yapımı Akıl Oyunları adlı filme konu oldu.

11.LEO TOLSTOY & SOPHIA TOLSTOY

Tolstoy'u Tolstoy yapan kadın Sophia, evlendiğinde henüz 16'sındaydı. Savaş ve Barış'ı evlendiği yıllarda yazan Tolstoy'un Sophia'dan tam 12 çocuğu oldu! Bu hikaye, 2009 yapımı 'Aşkın Son Mevsimi' filmiyle ölümsüzleşti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder