BAKLA, ANANAS, MARUL
Mevsim değişikliklerinin yol açtığı bu tarz sorunlarla başa çıkabilmenin temel bol bol su içmektir. Isınan hava ile beraber günlük su tüketimi 2,5-3 litreye kadar çıkartılıdır. Hava sıcaklığındaki değişikler de bağışıklık sistemini de olumsuz etkileyebilir. Vücudun C vitaminine duyduğu gereksinim bahar ve yaz döneminde artabilir. Bu nedenle günlük C vitamini kaynağı olarak mevsim sebzeleri (Bakla, bezelye, enginar, kabak, marul) ve meyveleri (muz, ananas, mango, çilek, elma) bol miktarda tüketilmelidir. Mevsim değişikliklerinde kafein tüketiminin arttırılması vücutta diüretik etki yaratacağından vücutta aşırı su kaybına neden olacaktır. Bu durum tansiyon problemleri ve kardiyak aritmi gibi sağlık sorunları riskini arttıracağından çay, kahve tüketimi azaltılarak günlük sıvı alımı arttırılmalıdır.
BAHAR YORGUNLUĞU İLE BAŞA ÇIKMANIN 4 YOLU
•Yeterli ve düzenli beslenmek çok önemlidir. Günlerin uzaması akşam yemeklerinin geç yenmesine neden olur. Sabah kahvaltılarının öğle vaktine sarkması da öğlen öğünlerinin gecikmesine neden olur. Az ve sık beslenmenin önemli olduğu bu dönemde gün içinde 5-6 öğün tüketilmelidir.
•Düzensiz beslenme ve uzun süreli açlıklar kan şekerinin dengesiz yükselmesi ve düşmesine neden olabileceğinden mevsim değişikliği, yorgunluğu daha kötü hale getirebilir. Bu nedenle gün içinde 4 saatten daha uzun süre aç kalmamaya özen gösterilmelidir.
•Beslenme kadar uyku düzeni de çok önemlidir. Uykusuzluk veya düzensiz uyuma yorgun hissetmeye neden olabilir. Bu nedenle günde 6-8 saat kaliteli uykunun sağlanması gerekir.
•Havaların ısınmasıyla beraber fiziksel aktivitenin artırılması, kış mevsiminden kalan fazla kiloların kaybında etkili olacaktır. Haftada en az üç gün yapılan 45 dakika tempolu yürüyüş hem vücudu zinde tutacak hem de mevsim değişikliğinin getirmiş olduğu yorgunluğun ortadan kaldırılmasına yardımcı olacaktır. (DHA)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder