1 Mart 2016 Salı

Yanıklara önce su tutun

İlk yapılması gereken o bölgenin acilen soğutulmasıdır. 10 dakika kadar yanık olan bölgeye su tutulması hem ağrıyı hem de yanığın derinleşmesini önler.

Özellikle bebeklerin cildi çok hassas ve ince olduğu için kolay yanabilir. Bağışıklık sistemleri de tam gelişmediğinden iyileşme süreci problemli olur. Liv Hospital Ankara Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Uzmanı Doç. Dr. Birol Civelek, yanıklardan sonra yapılması gerekenleri şöyle anlattı.

SAKIN YOĞURT SÜRMEYİN

Özellikle el, yüz, ayaklar ile genital bölge yanıkları hastaneye yatışı gerektirir. Bebeklerin vücut yüzeyleri küçük ancak orantısı erişkine göre farklıdır. Bu nedenle küçük alan gibi görülen bir yanık alanı bile hayati tehlike arz edebilir. Yanık üzerine diş macunu, yoğurt gibi uygulamalardan özellikle bebeklerde ve çocuklarda uzak durulması gerekir. Zira geri dönülemez bir kötü iyileşme süreci başlayabilir. Yüzeysel yanıklarda bitkisel ya da başka materyallerin kullanılması enfeksiyona sebep olabileceği gibi yüzeyel bir yanığı da derin yanığa dönüştü- rebilir. Bu da doku kaybı ya da doku nakli gibi uzun süren tedavileri gerektirebilir.

ÖNLEM ALIN

**Saç kurutucu ve benzer aletleri çocukların ulaşamayacağı yere koyun.

Mutfaktaki tehlike
**Yemek yaparken tencere ve tava saplarını, çocukların ulaşamayacağı şekilde çevirin ve uzak tutun.

NELERE DİKKAT EDİLMELİ?

l Ev içindeki ısıtıcıların ve radyatörlerin etrafına mutlaka bir bariyer koyun.
l Elektrik prizlerine emniyet kapağı takın
l Lambaları ve elektrik kablolarını görünmeyecek şekilde saklayın.
l Elektrikli battaniye gibi örtüleri çocuklarda kullanmayın.
l Banyo yaptırırken su sıcaklığını önce siz test edin.
l Sıcak bir şey içerken çocuğunuzu kendinizden uzak tutun.
l Çocuğunuzun üzerinden elden ele içecek servis etmeyin. Bir damla sıcak bir içecek bile bebeğinizin derisini yakabilir.

YANIĞI HEMEN SOĞUTUN

Yanık oluştuğunda ilk yapılması gereken sakin olmak ve yanık bölgesinin acil olarak soğutulmasıdır. 10 dakika kadar yanık olan bölgeye su tutulması hem ağrıyı hem de yanığın derinleşmesini önleyecektir. Eğer yanık bölgesinde sıkı bir giysi varsa bu hemen çıkarılmalıdır. Yanık bölgesine yapışan bir kumaş varsa buna müdahale edilmemelidir. Yanık bölgesini mutfakta kullanılan streç filmle sarın. Yapışabilecek hiçbir şey kullanmayın. Bu işlemleri uyguladıktan sonra en yakın acil kliniğe mutlaka gitmek gerekir. (sözcü.com.tr)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder