15 Eylül 2019 Pazar

Bozcaada Gezilecek Yerler

Çanakkale'ye bağlı olan Bozcaada, son yıllarda giderek popülerleşen bir tatil destinasyonu olsa da Ege'nin pek çok yerine göre hala sessiz ve sakin atmosferini koruyabilmiş yerlerden… Şehir hayatından uzaklaşıp kafa dinlemek, doğal ve tarihi güzelliklerle dolu, huzurlu bir tatil geçirmek için ideal olan ada, şık butik otellerinin yanı sıra pansiyonları ve kamp alanları ile ekonomik bir tatil seçeneği olarak da öne çıkıyor. Merkezi Türk ve Rum mahallesi olarak ikiye ayrılan Bozcaada'da altın sarısı plajlar, tarihi yapılar, yerel lezzetler, festivaller ve daha pek çok güzellik keşfedilmeyi bekliyor.

Bozcaada Kalesi
Bozcaada'da görülecek yerlerin başında gelen kale, adanın en görkemli yapılarından biri. Deniz yolu üzerinden adanın manzarasını görmeye başladığınız anda gözünüze ilk çarpacak yapı olan kalenin tarihinin ne zamana kadar uzandığı net bilinmiyor. Venedikliler, Cenevizliler, Fenikeliler ve Osmanlı İmparatorluğu dönemlerinde adanın korunması amacıyla kullanılan kale günümüzde bir müzeye ev sahipliği yapıyor. Dışı kadar içi de görkemli olan kalede, ada etrafından çıkarılmış amforaları, eski mezar taşlarını ve tarihi eserleri görebilirsiniz.

Ayazma Plajı
Bozcaada'nın en ünlü plajı olan Ayazma, merkeze 7 km mesafede konumlanıyor. Minibüs ya da kiralık scooter'lar ile kolayca ulaşabileceğiniz plaj, tertemiz denizi, geniş güneşlenme alanı ve altın sarısı renginde, ince taneli kumsalı ile deniz tutkunlarını cezbediyor. Plaj çevresinde kafeler, restoranlar, alışveriş olanaklarının yanı sıra deniz bisikleti, jet-ski gibi aktivite olanakları da bulunuyor.

Akvaryum Koyu
Adanın en özel noktalarından biri de Akvaryum Koyu ya da diğer adıyla Mermer Burnu… Ada müdavimlerinin yaz sezonu boyunca doldurduğu koya özel araçla ulaşılabiliyor. Sualtı yaşamı açısından zengin bir çeşitliliğe sahip koy, özellikle dalış yapmak isteyenler için harika manzaralar sunuyor. Akvaryum Koyu'na gidecekseniz, bu renkli sualtı dünyasını gözlemleyebilmek için yanınıza deniz gözlüğü ve şnorkel almayı unutmayın.

Bozcaada Sualtı Müzesi
Var olduğu süre boyunca çok farklı kültürlere ev sahipliği yapmış olan Bozcaada'nın tarihi zenginliğini keşfetmek isterseniz Bozcaada Yerel Tarih Müzesi'ni ziyaret edebilirsiniz. Adanın merkezine 2 km mesafede, Rum Mahallesi denilen bölgede bulunan müze, mimarisi ile adanın orijinal dokusuna uyumlu bir yapıda hizmet veriyor. Bozcaada'nın geçmişine ışık tutan objelerin, dokümanların, haritaların ve kartpostalların yanı sıra, deniz kabuğu koleksiyonunun da sergilendiği müzede, hediyelik eşya satılan bir mağaza da bulunuyor.

Köprülü Mehmet Paşa Cami
Günümüzde Yalı Camii olarak da bilinen camii, adanın en eski yapıları arasında yer alıyor. Venedikliler döneminde yıkıldığı tahmin edilen yapı, 1655 yılında, Köprülü Mehmet Paşa tarafından yenilenmiş. Günümüze kadar da farklı dönemlerde yenileme çalışmaları yapılan cami, ibadete açık.

Meryem Ana Kilisesi
Rum Mahallesi'nde bulunan Meryem Ana Kilisesi adanın en eski yapılarından biri… Tarihi kilisenin kapısında 1869 yılı yazılı olsa da geçmişinin Venedikliler dönemine kadar uzandığı düşünülüyor. Yapı, adada ibadete açık tek Rum Ortodoks kilisesi olma özelliğine sahip.

Bozcaada Rüzgar Gülleri
Güçlü rüzgarları ile ünlü adada, elektrik enerjisi üreten rüzgar gülleri ile bu özellik avantaja dönüştürülmüş. Türkiye'nin üçüncü rüzgar enerjisi santrali olan Bozcaada'daki rüzgar güllerinin, adanın ihtiyacından 30 kat fazla enerji ürettiği biliniyor. Sadece işlevsel olarak değil görsel olarak da adaya güzellik katan rüzgar gülleri, özellikle gün batımında, Ege Denizi'nin dalgalarına eşlik eden baş döndürücü bir manzara yaratıyorlar.

Ada Lezzetleri
Ege kültürünün zenginliğini hem doğasında hem de tarihinde yansıtan Bozcaada, çeşit çeşit otlar ve deniz ürünleri ile bu zenginliği mutfağında taşıyor. Kahvaltıda taze el açması börekler, ev yapımı reçeller; öğle ya da akşam sofralarında çiğ börek, gözleme, mantı, Girit mezeleri, taptaze deniz ürünleri… Hepsi Bozcaada'nın nostaljik atmosferine yakışan, birbiri ile yarışır güzellikteki restoranlarında, damağınızda unutulmaz tatlar bırakmak için sizi bekliyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder