17 Aralık 2015 Perşembe

Bitkiler toprak aracılığıyla iletişim kuruyor

Yeni bir bilimsel çalışmanın sonuçlarına göre, bitkilerin toprak yoluyla birbirleriyle iletişim kurduğu belirlendi

Aberdeen Üniversitesi’nden Dr.David Johnson’ın yürüttüğü çalışma sonuçlarında, bitkilerin iletişim kurabildikleri belirlendi. Çalışma, özellikle bir hastalık kapan veya mikroplanan bitkinin yakınındaki bitkilere, toprak yoluyla bir sinyal göndererek uyarıda bulunduğunu ortaya koydu. Bu iletişimde, mesaj göndermeyi sağlayan ana kaynağın ise toprak mantarı olduğu tespit edildi.
Araştırma ekibi Economist’te yayınlanan araştırmalarında, toprak küfü olarak da bilinen mantar çeşidi ile bazı bitkilerin ortak bir ilişkileri olduğunu aktarıyor. Buna göre, bitkiler besinleri, mantar(küf) da mineralleri temin ediyor.

ENFEKSİYON RİSKİNİ HABER VERİYORLAR

2010 yılında Çinli bir ekip tarafında yürütülen araştırmada, enfeksiyon kapan bir domatesin bir şekilde yakındaki diğer domatesleri alarma geçirerek, yaklaşmakta olan enfeksiyon riskine karşı savunma mekanizmasını güçlendirmesini sağladığı gözlemlenmişti.
David Johnson ve ekibi, bu iletişimi sağlayan mekanizmayı bulmak için yaptıkları incelemede, bu mesajı iletenin bakla bitkisi olduğu sonucuna vardı.
Ekip, bitkilerin toprak yoluyla iletişim kurduğunu kanıtlayabilmek için çeşitli mezekozmlar (yeterince büyük olup, doğal ortamın kendisi gibi davranacağı varsayılan, buna karşın çevresel faktörlerin kontrol edilebileceği kadar küçük, kapalı deney seti) oluşturdu.
Fasulyeler üzerinde yapılan deneyde kimi zaman yaprak bitlerinin bitkilere saldırdığı ve bu saldırılar karşısında bitkinin kimyasal bir salgı salgılayarak bitkiye zarar veren bitleri imha ettiği gözlemlendi. sözcü.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder