30 Aralık 2015 Çarşamba

Yılbaşı sofrasındaki püf noktalar

Yılbaşı denince akla ilk gelen şey çoğunlukla yılbaşı yemeği olur. Sofrada ne olmalı, ne pişirilmeli çok önceden düşünülmüştür. Eğer bugün özel bir gün, istediğim gibi yemek yiyeceğim diyenlerdenseniz, yılbaşı menüsü planlanırken seçimlerinizi doğru yapmanız bile yeterli olacaktır.

Bu özel gün gece için püf noktaları ve yeni yılda yapılması gerekenlerle ilgili VKV Amerikan Hastanesi Beslenme ve Diyet Ünitesi Uzman Diyetisyen Nilay Topçam önerilerde bulundu.
Vücudu yormamak veya bir sağlık probleminiz varsa bu yönde sıkıntı oluşturmamak için yılbaşı menüsünde bazı püf noktalara dikkat etmekte fayda var. Öncelikle mezelerin yağ içeriğini azaltmakla işe başlanabilir. Kızartılarak yapılan meze seçeneklerini fırınlayarak yapmak ya da aşırı yağlı soslar yerine zeytinyağı ve baharatlardan oluşan soslar kullanmak daha sağlıklı bir alternatif olacaktır.


Yılbaşında akşam aşırı yemek yeniyor ise gün boyunca bir şey yememek doğru olmayacaktır. Gün boyunca “akşam çok yiyeceğim zaten” deyip hiçbir şey yememek yerine hafifletilmiş ama sıklığı arttırılmış öğünler yaratmak daha anlamlı olacaktır. Bu vücudunuzu yormamak ve bir sağlık problemi yaratmamak adına sizi bir adım öne geçirecektir. Özellikle de sofraya oturmadan 1,5 -2 saat önce yapacağınız küçük bir atıştırma akşam yemek şeçimlerinizi daha iyi ayarlamanızı da sağlamış olur.
Yılbaşı akşamı sofraya oturduğunuzda ise yemeğe salata ve çok yağlı olmayan hafif mezelerle başlamak en doğru seçim olacaktır. Böylece tokluk hissini yaratmaya yardımcı olurken lezzetten de ödün verilmemiş olur. Yemeğin devamında sofradaki diğer yemeklerle beraber salata da yenilirse aşırı yemek yemenin önüne geçilebilir.
Yılbaşından sonraki gün vücudu biraz dinlendirmekte fayda var. Özellikle gün boyunca bol sıvı alımını sağlamak gereklidir. Gün içerisinde içeceğiniz ıhlamur, karanfil, zencefil, kuşburnu gibi çaylar sıvı alımınıza yardımcı olacaktır. Beslenmenizde yapılacak en iyi şey ise sebze-meyve tüketiminizi arttırmak ve uzun süre aç kalmamak olacaktır.
YILBAŞI MENÜSÜ
Sabah: Kepekli tost
Çay veya 1 kupa süt Meyve veya müsli süt/yoğurt
Öğle : Zeytinyağlı veya etli sebze yemeği, Tam tahıllı ekmek, Yoğurt
Veya
1 tabak çorba, 1 büyük kase yoğurt, Bol salata
Ara : 1 bardak süt / yoğurt / ayran
Ara : 1 avuç kuruyemiş
Akşam: Et/tavuk/balık, Zeytinyağlı sebze, Salata çeşitleri, Yoğurtlu meze çeşitleri, Tam tahıllı ekmek/pilav/börek
Ara: Meyve/meyve tatlısı/sütlü tatlı
YENİ YILIN İLK GÜNÜ
Sabah: Peynir, Bol yeşillik,Tam tahıllı ekmek, Zeytin
Ara : Taze meyve
Öğle : Zeytinyağlı sebze yemeği, Tam tahıllı ekmek, Yoğurt
Ara : 1 bardak süt veya yoğurt
Akşam: Zeytinyağlı sebze yemeği, Tam tahıllı ekmek, Yoğurt
Veya Izgara Balık, Salata, Tam tahıllı ekmek
Ara: Taze meyve

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder