2 Aralık 2015 Çarşamba

Güneş enerjisiyle çalışan yapay ağaçlar

50 metre yüksekliğindeki güneş enerjili dev yapay ağaçlar elektrik üretiyor, gölge, sulama suyu ve aydınlanma sağlıyor.

Singapur’un “Marina Bay” olarak adlandırılan bölgesinde yapılan projede 101 hektarlık alan yeniden yapılandırıldı ve güneş enerjisiyle elektrik üreten dev yapay ağaçlar da kullanıldı. Şehir içinde yaratılan söz konusu bahçe, dünyanın dört bir tarafından 226 bin bitki ve çiçeğe ev sahipliği yapıyor.

İngiliz Grant Associates tarafından tasarlanan alanda kullanılan güneş enerjisi ile çalışan 18 dev yapay ağaç, 25 ila 50 metre arasında değişen boyutlara sahip. Bu ağaçlar dikey bahçeler şeklinde tasarlandı ve gövdeleri tropik sarmaşık türleriyle kaplandı. Tropikal iklime sahip Singapur’da oldukça kullanışlı gölge alanlar oluşturan bu yapay ağaçlar yağmur suyunu da toplayabiliyorlar.

Bu yapıların 11 tanesi güneş enerjisini elektrik enerjisine çeviren fotovoltaik sistemlere sahip. Mevcut hidrolik sistemler sayesinde de toplanan yağmur sularıyla bahçelerin sulanması sağlanıyor. Böylece yakıcı güneş ışınlarından korunma sağlanırken, neredeyse her gün yağan yağmur sularından da faydalanılıyor.

Gaia’da yer alan habere göre, ağaçların büyük olanları arasında kurulan köprülerle de insanların bahçeleri ve bu etkileyici alanı yukarıdan seyretme imkanı tanınıyor. Gündüz enerji toplayan dev yapılar, etkileyici bir manzara oluşturarak gece de aydınlatmada kullanılıyorlar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder