Memorial Ataşehir Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Bölümü’nden Uzman Dr. Özlen Kaya Çardak bebeklerde ilk yardım hakkında şu bilgileri verdi:
OYUNCAK UYARISI
Çocukların oyuncakları arasında küçük parçalar, uzun ip, boyun bağı ve lastik gibi boğulmasını neden olacak nesneler olmamalıdır. Bebeklere nazar boncuğu gibi süs malzemelerini asmak için iğne, çengelli iğne kullanılmamalıdır.
YÜKSEKTEN DÜŞERSE…
4 ay ve daha büyük bebekler önünde koruması olmayan yatak veya koltukta yalnız bırakılmamalıdır. Düşülen mesafe 50 cm’den yüksek ve zemin sert ise; bebeğin doktor kontrolünden geçmesi gerekir. 50 cm’den daha alçak mesafeden yumuşak bir zemine düşen bebeklerde kusma ve bilinç değişikliği oluyorsa acil servislere götürülmeleri uygun olur.
BOĞAZINA BİR CİSİM KAÇTIĞINDA…
Fındık, ceviz, badem ve çekirdek gibi çiğnenmesi zor kuru yemişler 3 yaş altı çocuklara mutlaka ezilerek verilmelidir. Aksi halde ani ölümler yaşanabilir. Boğazına kaçması durumunda çocuğun yüzü yere gelecek baş aşağı şekilde tutularak göğüs kafesine baskı uygulanarak yabancı cismin çıkması kolaylaştırılabilir. Eğer bebeğin burnuna bir cisim kaçmışsa hemen doktora götürülmelidir. Bilinçsiz bir müdahale, kaçan cismi daha derine itilebilir.
ELEKTRİK ÇARPMASINA KARŞI
Elektrik prizleri priz koruyucu ile kapatılmalıdır. Elektrik çarpmalarında yapılması gereken ilk şey ise bebek elektrik kaynağından uzaklaştırıldıktan sonra solunumu ve nabzı kontrol etmektir. Baygınlık veya yüzünün solması gibi şok belirtiler varsa; başı gövdesinden biraz alçakta, bacakları ise yukarıda olacak şekilde yatırılmalıdır.
YÜRÜTEÇTE YALNIZ BIRAKMAYIN
Yürüteç, ev kazalarını artıran en tehlikeli araçların başında gelir. Bu nedenle dikkatli olunmalıdır. Özellikle 5 yaş altı çocuklar banyoda yalnız bırakılmamalıdır. Su dolu kova veya küvet içine kafa üstü düşebilirler. Köşeleri cam veya sert cisimlerden oluşan ev eşyalarına mutlaka plastik köşe koruyucuları eklenmelidir.
YANLARINDA İLAÇ İÇMEYİN
Evde çocukların ulaşacağı yerlerde kesinlikle ilaç ve temizlik maddeleri bulundurulmamalıdır. Çocukların her şeyi taklit etme isteği düşünülerek yanlarında ilaç içilmemelidir. Banyo ve mutfaklarda genellikle tezgah altlarına konulan temizlik maddeleri en sık ev içi zehirlenme nedenlerindendir. Sözcü
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder