20 Şubat 2016 Cumartesi

Bülbülü Öldürmek’in yazarı Harper Lee yaşamını yitirdi!

Türkçe'ye Bülbülü Öldürmek olarak çevrilen To Kill A Mockingbird kitabının yazarı Harper Lee 89 yaşında hayatını kaybetti.

Lee’nin ölüm haberini memleketi Alabama’nın Monroeville kentinin belediye başkanı açıkladı.

Lee’nin 1960′ta yayınlanan Bülbülü Öldürmek kitabı, hem büyük övgü almış hem de büyük bir ticari başarı kazanarak çok sayıda dile çevrilmişti. ABD’nin önde gelen gazetecilik ödüllerinden Pulitzer’e de değer görülen kitabın 1962′de çekilen film uyarlaması üç dalda Oscar ödülüne değer görülmüştü.

Amerikalı yazarın 55 yıl sonra, geçen yıl yayınlanan Go Set A Watchman adlı son kitabı Türkçe’ye Tespih Ağacının Gölgesi’nde olarak çevrildi.

HARPER LEE KİMDİR?

1926 Alabama doğumlu olan yazar Harper Lee, Huntington Koleji ve Alabama Üniversiteleri’nde okudu. Bir süre Alabama’nın Oxford kentinde eğitim gördükten sonra, Eastern Air Lines’ta işe girdi. Birkaç kısa hikâye yazan Harper Lee, 1960 yılında ünlü Bülbülü Öldürmek romanını yazdı. Harper Lee’nin tek romanı olan bu eser çok başarılı bulundu, büyük başarı kazandı ve filme çekildi. Ancak Harper Lee bir daha roman yazmadı. Fakat 3 Şubat 2015 tarihinde yaptığı açıklamayla, Go Set a Watchman (Tespih Ağacının Gölgesinde) adlı yeni romanının 14 Temmuz 2015 tarihinde yayımlanacağını duyurdu. Bülbülü Öldürmek kitabının devamı niteliğindeki roman, ilk romanın 20 yıl sonrasında yine Alabama eyaletinde geçmekteydi ve ilk eserdeki küçük çocuğu büyüdükten sonra, siyahların verdiği mücadeleye verdiği destek etrafında gelişen bir örgüye sahipti.

“Bülbülü Öldürmek” ilk yayımlandığında satış rekorları kırdı ve Harper Lee’yi kısa sürede üne kavuşturdu. 1961 Pulitzer Edebiyat Ödülü kazandı, bir yıl sonra Gregory Peck’in başrolünü oynadığı bir filmde beyazperdeye aktarıldığında da Oscar aldı. Bu romanın böylesine büyük başarı sağlamasının nedeni, olayların çocuk ruhuna ve hayal gücüne uygun bir şekilde değerlendirilmesiydi.

Truman Capote’nin çocukluk arkadaşı olan Harper Lee, Capote (2005) filminde bu rolüyle Oscar adayı olan Catherine Keener, Infamous’ta ise Oscar ödüllü Sandra Bullock tarafından canlandırıldı. (2006)

Eserleri
Bülbülü Öldürmek (roman, 1960)
Tespih Ağacının Gölgesinde (roman, 2015)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder