20 Şubat 2016 Cumartesi

İyi bir uykunun 8 faydası

Kilo düzeninden, iş başarısına kadar pek çok olumlu etkisi olan sağlıklı uykunun, psikolojik ve fizyolojik katkılarından kendinizi mahrum etmeyin. İşte iyi bir uykunun size kazandıracakları…

KİLO DÜZENİNİZİ SAĞLAYABİLİRSİNİZ

Bir araştırmaya göre, ne kadar az uyursanız aşırı kilolu olma ihtimaliniz o kadar artıyor. Nasıl mı? Düzenli olarak uykusuz kalınca, egzersiz ve sağlıklı yemek seçimleri yapmak için daha az enerjiniz oluyor. Ayrıca, ne kadar uyanık kalırsanız, bir şeyler yeme olasılığınız o kadar artıyor. Vücudumuzun biyolojik saati akşam sekizden sonra bizi daha tuzlu ve yağlı yiyeceklere yöneltiyor. Bu, geç saatlere kadar oturan insanların erken yatan insanlara kıyasla günde 550 kalori daha almalarına sebep oluyor.

DAHA ÇEKİCİ OLURSUNUZ

İsveç’te yapılmış bir araştırma az uyku uyumanın dış görünüş üzerinde negatif etkisi olduğunu doğruladı. Araştırmaya katılanlar kendilerine gösterilen fotoğraflar arasında yeterince uyumamış insanların fotoğraflarını daha az çekici, daha sağlıksız ve daha üzgün buldular. Uyku sırasında vücudunuz yaşlı hücreleri taze ve yeni hücrelerle değiştirir, böylece teniniz daha parlak ve sağlıklı görünür. Uykusuzluğa bağlı şişmiş göz kapakları, kızarmış gözler ve solgun bir cilt cazibenize darbe vuruyor olabilir!

SOSYAL HAYATINIZDA DAHA MUTLU OLURSUNUZ

Son zamanlarda kolayca sinirlenip insanlarla tartışmaya mı başladınız? Yeterince uyumamak sizi stresli ve çabuk sinirlenen biri yapabilir ve normalde umurunuzda olmayacak küçük şeyler şalterlerinizin atmasına sebep olabilir.
Öte yandan, iyice dinlenmiş olmak stres seviyenizi düzenleyerek sizi daha iyimser, sabırlı ve rahat yapar. Etrafınızdaki hiçbir şey değişmese bile, hayatın iniş ve çıkışlarıyla daha kolay başa çıkarsınız.

KOLAY KOLAY HASTA OLMAZSINIZ

Ellerinizi yıkamanın yanı sıra yeterince uyumak da grip ve soğuk algınlığından korunmak için etkili bir yöntem. Yeterli uyku bağışıklık sisteminizi güçlü tutar, böylece maruz kaldığınız hastalık ne olursa olsun, size bulaşma ihtimali düşer. Ve eğer hastalanırsanız da, daha çabuk iyileşirsiniz.

ORGANLARINIZI KORURSUNUZ

Kalp hastalıkları, böbrek hastalıkları, yüksek kan basıncı ve diyabet gibi kronik rahatsızlıklara yakalanma ihtimalinizi düşürmek için, doğru beslenme ve egzersizin yanı sıra, yeterince uyuduğunuzdan da emin olun. Uyurken, vücudunuz kalbinizde, damarlarınızda, beyninizde ve diğer dokulardaki hasarları onarır. Eğer yeterince uyumazsanız, bu onarım süreci zarar görür. Zamanla organlarınız yıpranır ve ciddi hastalıkların yolu açılır.

İŞİNİZDEKİ BAŞARI ORANINIZ ARTAR
 
Hepimiz geç uyuduğumuz bir gecenin sabahında işe gidip öğlene kadar bitmiş olması gereken bir rapora boş boş bakıp odaklanamamanın yarattığı can sıkıntısını yaşamışızdır. Uykusuz kalmak konsantre olma ve hatırlama gibi işlevlerimizi etkiler.
Uykusuzluğun etkileri bunlarla da kalmıyor. REM uykusu eksikliği – uykunun rüya gördüğümüz bölümü – yaratıcı düşünceyle alakalı becerilerimizi kötü yönde etkileyebiliyor. Yakınlarda yapılmış bir araştırmaya göre REM uykusundan uyanmış insanların, REM uykusu uyumamış insanlara kıyasla, bir yap-boz çözme konusunda %30 daha başarılı olduğu görülüyor.

Sekiz saatlik uykunuzu uyuyun ve güne hazır hissederek başlayın. Raporun öğleye kadar bitmesi mi gerek? Hemen halledersiniz.

TRAFİKTE DAHA GÜVENDE OLURSUNUZ

Çok önemli olmadığını düşünebilirsiniz, ancak uykusuz bir halde trafiğe çıkmanın getirdiği riskler küçümsenmeyecek kadar fazla. Amerikan Otomobil Birliği’nin açıkladığı istatistiklere göre, 6 – 7 saat uyumuş bir insanın kaza geçirme riski, 8 saat uyumuş bir insanınkine kıyasla iki katı. 5 saatten az uyumak ise bu riski 5 katına çıkarıyor. 24 saat uyumamış bir insanın sürüş becerisi, yasal olarak alkollü sayılan bir insanınkine denk.

“5 DAKİKA DAHA” DEMEZSİNİZ

Eğer sıcacık yatağınızdan çıkmaya katlanamıyorsanız, ne kadar uyursanız uyuyun sabahları yataklarından fırlayan insanlardan olamazsınız. Ama düzenli bir şekilde uyumaya başladığınızda sabahları yataktan kalkmak çok daha kolay olabilir.
Yenilenmiş hissederken sabahla başa çıkmak çok daha kolay olur, hatta vücudunuz yeterince dinlenirse alarm kurmaya bile ihtiyacınız olmayabilir.

Eğer akşamları erken yatmak sizin için kolay değilse, ılık bir duş almayı deneyin. Kendinize bir uyku öncesi rutini yaratmak ve elektronik cihazları kapatıp odayı serin tutmak vücudunuzu uyku moduna sokmaya yardımcı olabilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder