22 Temmuz 2019 Pazartesi

Ayvalık Gezilecek Yerler

Görünümüyle kendine hayran bırakan taş evleri, köklü tarihini hissettirdiği sokakları, eşsiz lezzetler tadabileceğiniz mutfağıyla Ege Bölgesi'nin popüler tatil merkezlerinden Ayvalık, sakin ve huzurlu bir tatille yenilenmeniz için sizi çağırıyor. Balıkesir'e bağlı olan Ayvalık, Ege Denizi'nin kıyı bölgesinin kuzeyinde yer alıyor. Zeytinliklerin ve çam ağaçlarının sarıp sarmaladığı ilçenin Ayvalık Adaları olarak adlandırılan irili ufaklı 22 adası bulunuyor. Milli park ilan edilerek yerleşimin yasaklandığı adalar arasında sadece Alibeyköy Adası, daha çok bilinen adıyla Cunda, yerleşik hayata ve turistlerin yoğun ilgisine tanıklık ediyor.

Ayvalık'a Tatil İçin Ne Zaman Gidilir?
Ayvalık'ta yazlar sıcak, kışlar yağışlı ve ılık geçiyor. Kaz Dağları sayesinde yaz aylarında da hafif hafif esen rüzgarlar, serinletici etkisiyle Ayvalık misafirlerini ferahlatıyor. Ayvalık'ı doya doya gezmek ama sıcaktan ve soğuktan çok etkilenmemek için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Ayvalık'ta yazlar sıcak, kışlar yağışlı ve ılık geçiyor. Kaz Dağları sayesinde yaz aylarında da hafif hafif esen rüzgarlar, serinletici etkisiyle Ayvalık misafirlerini ferahlatıyor. Ayvalık'ı doya doya gezmek ama sıcaktan ve soğuktan çok etkilenmemek için ilkbahar ve sonbahar aylarını tercih edebilirsiniz.

Ayvalık'a Nasıl Gidilir?
Balıkesir'e 128 km uzaklıkta bulunan Ayvalık'a ulaşım oldukça kolay. Eğer otobüsle gidecekseniz pek çok büyük şehirden Ayvalık'a doğrudan ulaşabileceğiniz otobüsler bulunuyor. İzmir tarafından Dikili, Ankara tarafından Balıkesir, İstanbul tarafından da dilerseniz Bandırma feribotlarıyla ulaşma imkanı bulunan Ayvalık'a uçakla gitmek isterseniz, hemen bir Balıkesir uçak bileti alabilirsiniz. Balıkesir Koca Seyit Havalimanı, Ayvalık'a sadece 40 kilometre mesafede yer alıyor.

Ayvalık'ta Ulaşım
Ayvalık ilçe içi ulaşımda genellikle otobüs ve minibüsler kullanılıyor. Ayvalık'ın güzelliklerini yavaş ve sindirerek gezmek isterseniz bisiklet kiralayabilirsiniz. Dilerseniz araç kiralayarak Ayvalık'ta görmek istediğiniz yerlere kolayca ulaşım sağlayabilirsiniz. Alibey Adası olarak da bilinen Cunda Adası'na kara ve deniz yoluyla ulaşabilirsiniz. Cunda Adası'na gitmek için Ayvalık'tan kalkan minibüsleri ve feribotları da kullanabilirsiniz.

Ayvalık'ta Gezilecek Yerler
Ayvalık'a kadar gidip bölgenin en çok turist çeken yeri olan Cunda Adası'nı görmeden olmaz. Türkiye'nin ilk boğaz köprüsüyle ilçeye bağlanan Cunda'ya karayolu ile ulaşmak oldukça kolay. Birbirinden güzel plajları, kendine özgü lezzetleriyle Cunda özellikle yaz aylarında yoğun ilgi görüyor. Eski zeytin fabrikasından dönüştürülen Ayvalık Zeytin Müzesi'nde zeytin, zeytinyağı ve zeytinyağlı sabunun nasıl yapıldığını öğrenebilirsiniz.

Şeytan Sofrası
Ayvalık Adaları Tabiat Parkı içinde yer alan ve Ayvalık merkeze 8 km uzaklıktaki bir tepede konumlanan Şeytan Sofrası efsanelere konu olan benzersiz bir yer. Aslında eski bir lav birikintisi olan ve bir sofrayı andıran Şeytan Sofrası adalara hakim manzarasıyla görenlerde hayranlık uyandırıyor. Özellikle gün batımında gittiğinizde doyumsuz görüntüler yakalayacağınız Şeytan Sofrası'nı mutlaka görün.

Ayvalık Sahil ve Plajları
Pırıl pırıl parlayan güneşi, birbirinden güzel koylarıyla Ayvalık aynı zamanda deniz, kum, güneş tatillerinin de vazgeçilmez rotalarından biri. Ege Denizi'ne 35 kilometre sahil şeridi bulunan Ayvalık'ta denize girilebilecek pek çok güzel plaj bulunuyor. Bunlardan ilki en çok bilinen Sarımsaklı Plajı… Kilometrelerce uzunluğa sahip plaj altın sarısı kumlardan oluşan kumsalı ve benzersiz deniziyle en çok tercih edilen noktalardan biri... Merkezde konumlanan Paşa Koyu ve Badavut Plajı, sığ deniziyle Altınova Sahili, Cunda Adası'nda yer alan Ortunç ve Patriça Koyu, Duba Plajı deniz keyfi yaşamak isteyenler için öne çıkan alternatifler arasında yer alıyor.

Ayvalık'ın Tarihi
Adını Antik Çağ'daki bir tür yabani ayva anlamındaki Kidonia'dan aldığı düşünülen Ayvalık'ın tarihi oldukça eskiye dayanıyor. Tarihten edindiğimiz bilgilere göre bölgede kurulan 4 antik kentten bugün hâlâ varlığını sürdürenler sadece Cunda ve Ayvalık. Osmanlı döneminde bugünkü dokusunu kazanmaya başlayan Ayvalık uzun bir süre, ağırlıklı olarak Rumların yaşadığı bir bölge olarak Yunanlıların egemenliği altına giriyor. Kurtuluş Savaşı sonrasındaki mübadele ile birlikte Girit, Makedonya ve Midilli Türklerinin yerleşmesiyle birlikte bugünkü hayatına ulaşıyor.

Tarihi Mekanlar
Farklı uygarlıkların hüküm sürdüğü Ayvalık'ta bazı yapılardan geriye sadece kalıntılar kalsa da hala varlığını sürdüren, görülmeye değer pek çok tarihi yapı bulunuyor. Ayvalık'a gidip görmeden dönmemeniz gereken ilk tarihi yapı Taksiyarhis Kilisesi. Ayvalık merkezde yer alan ve Ayvalık'ın ilk kilisesi olma özelliğini taşıyan Taksiyarhis Kilisesi, 2013 yılından beri müze olarak hizmet veriyor. Yine ilçe merkezinde konumlanan, Rumlar tarafından kilise olarak yapılıp sonrasında camiye dönüştürülen Saatli Camii de görülmesi gereken yapılardan. İçindeki suyun kutsal olduğuna inanılan Ayazma Kilisesi, Alibey Adası'nda bulunan Aya Nikola Kilisesi, halk arasında içinde Meryem Ananın mezarının bulunduğu efsanelerine konu olan Agia Paraskevi Manastırı, Sultan Abdülhamid tarafından yaptırılan Hamidiye Camii ve Çınarlı Camii ilçede keşfedebileceğiniz diğer tarihi yapılar.

Ayvalık'ta Ne Yenir?
Tarihinin de etkisiyle mutfağı şekillenen Ayvalık'ta Girit mezeleri mutlaka tatmanız gereken lezzetler arasında başı çekiyor. Yöreye özgü otlardan yapılan zeytinyağlı yemekler, deniz ürünlerinin yanı sıra ünü bölge sınırlarını aşan zeytini ve Ayvalık tostu da denemeniz gerekenler arasında yer alıyor.

Ayvalık'ta Alışveriş
Ayvalık'ta kendinize ve sevdiklerinize hediyelik eşya almak isterseniz, doğal gıdalardan geleneksel el sanatlarına kadar pek çok alternatifiyle alışveriş yönünden geniş bir yelpazeye sahip olduğunu söylemeliyiz. Cunda'nın sahilinde bulunan hediyelik eşya dükkanlarından ve çarşılardan magnet, kıyafet veya burayı anımsatacak renkli ve sevimli objeler satın alabilirsiniz. Ayvalık semt pazarı ve Ayvalık Antikacılar Çarşısı da alışveriş yapabileceğiniz diğer noktalar arasında. Ayvalık deyince akla gelen zeytin, zeytinyağı, sepet peyniri ve lor peyniri gibi lezzetlerden de almadan dönmeyin deriz.

Ayvalık Tatil Önerileri
Ayvalık'ta yapılabilecek çok fazla şey var. Tarih kokan Ayvalık sokaklarını gezip, ünü dünya sınırlarını aşan Ayvalık evlerini gördüyseniz şimdi sırada keşfedilecek eşsiz koylar sizi bekliyor. Çevresinde çok güzel koylar bulunan Ayvalık'ta tekne turuna çıkabilir, adaların çevresinden dolaşarak açıklarda denize girebilirsiniz. Eğer su altının büyülü dünyasını keşfetmek isterseniz Ayvalık'ın deniz canlıları çeşitliliği açısından tercih edilen dalış bölgelerinden biri olduğunu söyleyebiliriz.

Kaynak:etstur.com.tr

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder