28 Ekim 2014 Salı

Atatürk rolü en çok kime yakıştı?

Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu ve ilk cumhurbaşkanı Mustafa Kemâl Atatürk şimdiye kadar az sayıda sinema ve televizyon filminde konu edildi. Sizler için Atatürk’ün anlatıldığı ya da içinde geçtiği en çok öne çıkan sinema filmlerini derledik.

Mustafa Kemal Atatürk bir sözünde; “Sinema, gelecekteki dünyanın bir dönüm noktasıdır. Şimdi bize basit gibi gelen eğlence olan radyo ve sinema, bir çeyrek asra kalmadan yeryüzünün çehresini değiştirecektir. Japonya’daki kadın, Amerika’daki zenci, Eskimo’nun ne dediğini anlayacaktır. Tek ve birleşik bir dünyayı hazırlamak bakımından sinema ve radyonun keşfi yanında tarihte devirler açan matbaa, barut, Amerika’nın keşfi gibi olaylar oyuncak nispetinde kalacaktır ” diyerek sinemanın önemini belirtmişti.  Peki şimdiye kadar Atatürk hangi filmlerde canlandırıldı?
MUSTAFA
10 Kasım 2008, Atatürk’ün ölümünün 70. yıldönümü. Türkiye 70 yılda Ata’sı için dört başı mamur bir film yapamadı. Yapılan belgeseller, Türkiye ölçeğiyle sınırlı, belli bir dönemle kısıtlı ve resmi bir dilde tutsak kaldı. Selânik’ten Dolmabahçe’ye kadar hayatını başından sonuna mercek altına alan, onu şablonlardan uzak olarak askeri, siyasi, insani boyutlarıyla anlatan bir filmin eksikliği hep hissedildi. Mustafa, işte bu ihtiyaca cevaben hazırlandı. ‘Mustafa’da başrol Yetkin Dikinciler’indi.
VEDA
Selanik’te çocukluktan başlayan arkadaşlık, önce silah arkadaşlığına sonrasında cumhuriyetle birlikte aynı ideallerin peşinde yürüyen yarım asırlık dostluğa ve ölene kadar süren kardeşliğe dönüştü. Aralarındaki dostluk o kadar büyüktü ki biri öldüğünde diğeri de hayata veda etmek istedi…  Yine hem Selanik’i hem de Dolmabahçe’yi kapsayan bir Atatürk filmi. Zülfü Livaneli’nin yazıp yönettiği ve müziklerini bestelediği iddialı yapımda Bartunç Akbaba, Atatürk’ün 14 – 17 yaş arasındaki halini, Sinan Tuzcu da yetişkinliğini canlandırmıştı.
DERSİMİZ ATATÜRK
İlkokul 5. sınıfta okuyan bir grup çocuğun, Atatürk’ü daha iyi anlamaları için verilen ödevle başlar. Bu ödev onlar için Atamızın yaşamına ve Ülkemizin Kurtuluş öyküsüne yapılacak uzun ve öğretici bir yolculuk olacaktır. Cumhuriyetin kuruluşuyla yoktan var edilen ülkenin emeklerini ve Ata’nın hayran olunası insani özelliklerini bazen canlandırmalar, bazen de tarihten gelen fotoğraf ve videolarla öğretir. Dersimiz Atatürk filminin yönetmenliğini ünlü oyuncu ve komedyen Hamdi Alkan yapıyor. Oyuncu kadrosunda ise iki isim özellikle dikkat çekiyor. Atatürk rolünde Halit Ergenç var ve ona ünlü usta oyuncu Çetin Tekindor eşlik ediyor.
SON OSMANLI YANDIM ALİ
Külhan Beyi Yandım Ali, hayatını kumar oynayarak ve kavga ederek geçirmektedir. Evli aynı zamanda da bir çocuğu olan Yandım Ali’nin tek hayali biraz para kazanıp sevgilisini kaçırmaktır.
İstanbul o yıllarda harap haldedir. Düşman dört bir yanı sarmıştır. Yandım Ali’nin bütün fikirleri Mustafa Kemal ile karşılaşınca değişir. Son Osmanlı Yandım Ali'de Atatürk rolünü Alican Yücesoy canlanıdırmıştı.
ÇANAKKALE 1915
İngilizler ve Fransızlar 18 Mart 1915 günü müthiş bir askeri kuvvetle boğaza giriş yaparlar; fakat vatan toprağı olan Çanakkale Boğazı’nı geçmek sandıkları kadar kolay olmayacaktır. Defalarca denizden ve karadan saldırırlar ama karşılarında üstün cesaretleriyle Veli’yi, Mehmet Ali’yi, Bigalı Mehmet Çavuş’u, Nusrat Mayın Gemisi’ini, Seyit Onbaşı’yı, Hilmi Şanlıtop’u, Hüseyin Avni Bey’i, Boyabatlı Mustafa’yı,Yüzbaşı Faik’i, Şefik Bey’i ve Mustafa Kemal Paşa’yı bulurlar… Savaş cephesindeki Atatürk'ü bu filmde İlker Kızmaz canlandırıyor.
ATATÜRK’ÜN FEDAİSİ TOPAL OSMAN
"Gün gelecek Tarihin Hiçbir Sayfası gizli kalmayacak" diyerek güçlü bir söylemle sinema severlerle buluşan film Kurtuluş döneminde bu mücadelenin içerisinde önemli rol oynamış olan Milis Yarbay Osman Ağa nam-ı diğer Topal Osman'ın ölümüne yol açan karanlık olayların vugulandığı özellikle 1. Meclis dönemini yani mücadelenin başladığı ilk zamanları anlatan bir tarih filmi. Atatürk'e bu filmde hayat veren Mehmet Tokat oldu.

SARI ZEYBEK
Atatürk'ün lider özelliklerinden çok, insan özelliklerini ön plana çıkarmış belgeselde, Atatürk’ün son 300 gününe tanıklık etmiş kişilerin yazdıkları ya da anlattıkları anılardan yararlanıldı. Ata’nın son günleri, Can Dündar’ın farklı bakış açısıyla anlatılıyor.
CUMHURİYET
Zafer coşkusu içinde, İzmir sokakları "Yaşasın Gazi, Yaşasın Ordu, Yaşasın Büyük Millet Meclisi" sesleriyle inlemektedir. İzmir`deki evi, Başkumandanlık Karargahı olarak kullanılan Latife Hanım`ın Mustafa Kemal`e olan hayranlığı her geçen gün artmaktadır... Filmde, savaş sonrasında Türkiye Cumhuriyeti`ni kurmaya çalışan Kuvva-i Milliye`cilerin mücadeleleri anlatılıyor. Mustafa Kemal Atatürk'ü canlandıran ise usta oyuncu Rutkay Aziz.
 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder