21 Ekim 2014 Salı

Omurilik felçlilerine müjdeli haber

Omurilik felci olan Darek Fidyka yeni bir tedavi tekniği sayesinde ayaklarını yeniden oynatabilmeye başladı.

Bundan dört yıl önce sırtından bıçaklanan itfaiye eri Darek Fidyka’nın olayda omuriliğinin hasar görmesi sebebiyle belden aşağısı felç oldu. Dört yıldır tekerlekli sandalyeye mahkûm bir şekilde yaşayan 40 yaşındaki adam, yeni denenen bir yöntemle dünyada iyileşme belirtisi gösteren ilk hasta oldu.

Britanyalı bilim insanlarının geliştirdiği tedavi sayesinde omurilik felçli hastalar için yeniden yürüyebilme umudu doğdu. Bulgaristan doğumlu Bay Fidyka’nın burnundan alınan hücreler omurilik bağlantısını yeniden kurabilsinler diye omuruna yerleştirildi.


Aradaki kopuk bağlantıyı kısmen de olsa kurmayı başaran hücreler sayesinde ayaklarını yeniden hareket ettirebilen, zor da olsa yürüyebilen hatta araba kullanan Darek Fidyka, benzer durumdaki hastalar için geliştirilmeye devam edilecek olan tedavinin ilk hastası oldu. Araştırma ekibindeki bilim insanlarından biri olan Profesör Geoffrey Raisman, ‘’Bu uygulama bir kırılma noktası, daha da geliştirilecek pek çok yönü var ancak biz bunu insanoğlunun aya ayak basmasından daha önemli bir gelişme olarak görüyoruz’’ diye konuştu.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder