25 Ekim 2014 Cumartesi

1650 yıllık ağaçtan zeytin hasadı

Akhisar’da düzenlenen 6’ıncı Zeytin Hasat Şenlikleri kapsamında Kırkağaç İlçesi Bakır Mahallesi’nde bulunan 1650 yıllık anıt ağacının altında hasat yapıldı.



Akhisar Ticaret Odası Başkanlığı tarafından gerçekleştirilen 6’ncı Zeytin Hasat Şenlikleri, Kırkağaç Bakır Mahallesi’nde bulunan 1650 yıllık zeytin ağacının bulunduğu alanda devam etti. Dün (Cuma) yapılan kortej yürüyüşünün ardından bugün zeytin hasatı yapıldı. Programa Manisa Ak Parti Milletvekilleri Recai Berber, Uğur Aydemir, Manisa Valisi Erdoğan Bektaş, Kırkağaç Kaymakamı Ali Sırmalı, Akhisar Kaymakamı Kaan Peke, Kırkağaç Belediye Başkanı Yaşar İsmail Gedüz, Akhisar Belediye Başkanı Salih Hızlı, oda başkanları ve çok sayıda davetli katıldı. Anıt ağacın önünde hatıra fotoğrafı çekilmesinin ardından toplanan zeytinler Bakır Mahallesi’nde bulunan zeytin işletmesinde sıkılmaya başlandı.

Sağanak yağış nedeniyle hazırlanan yemek masaları kapalı bir alana taşıtılırken, protokole ve davetli gazetecilere ikram yapıldı. Şenlik için Akhisar’a gelen davetliler Keskinoğlu’nun vereceği akşam yemeğine katıldıktan sonra, yarın sabah ilçeden ayrılacak.

ZEYTİN KUTSAL BİR MEYVE
Mitolojik hikayelere göre, tanrılarla tanrıçalar arasında gerçekleşen yarışmada birinciliği Athena, ikinciliği Poseydon kazanır. İkinciliği kazanan Poseydon insanoğluna karaya hiç ayak basmadan at hediye eder. Böylece insanlar ata binerek toprağa ayak basmış olurlar. Athena ise insanoğluna yemesi ve aydınlatmada kullanması için zeytin ağacı hediye eder. Bu hediyesi o kadar kıymetlidir ki ona birinciliği getirir. Zeytin ağacı binlerce yıl önce insan yaşamına giren en eski bitkilerden biridir. Ama sanmayın ki onun önemi bu kadardır. Kutsal kitaplarda adının geçmesi de bu ölümsüz ağaca mistik bir anlam katar.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder