Antalya’nın ardından Ankara ve Konya’da da eşek sütü üretim çiftliği kuran Mehmet Ali Yalçın, İstanbul’da 4’üncü çiftliği kurmak için hazırlıklara başladı. Astım, kronik bronşit, kanser, siroz, ateş düşürücü, balgam sökme, kemik erimesi gibi birçok hastalığa iyi geldiğine inanılan eşek sütünün litresinin 80, kargo dahil 100 TL’ye satıldığını aktaran Yalçın, günde 10-12 kilo arası süt üretilen çiftlikte bütün yıl boyunca taze eşek sütü bulmanın mümkün olduğunu aktardı.
Mehmet Ali Yalçın, turizmle uğraşırken gelen talep üzerine eşek çiftliği kurduğunu, 2008’den bugüne eşek sütü alıcılarının kendisini bulduğunu, hiç reklam yapmadığını sözlerine ekleyen Yalçın, "Piyasada birçok sahtekar var. Eşek sütü adı altında insanlara sahte süt satıyorlar. Benim çiftliğimde eşeklerim her sabah makine ile hijyenik koşullarda sağılıyor. Yetişkin bir eşekten günde yarım kilo süt elde ediyoruz. Sütler 330 mililitrelik pet şişelerde toplanarak donduruluyor. Gideceği yere buz kovalarında gönderiliyor. 330 mililitrelik sütün 1.5 günde tüketilmesini öneriyoruz" dedi.
TÜRKİYE’NİN HER BÖLGESİNDEN EŞEK VAR
Eşekleri Türkiye’nin her yerinden topladıklarını anlatan Yalçın, "Başta sadece yakın illere gittik. Korkuteli, Aydın, Isparta, Balıkesir civarından eşekleri satın alıp getirdik. Ancak yakın çevrede eşek kalmamıştı. Urfa’ya, Mardin’e yöneldik. Mardin Midyat Belediyesi başıboş, atılmış eşekleri toplamıştı. Bizi aradılar ’bunları ister misiniz’ diye, gidip onları alıp getirdik. Diyarbakır’dan bile getirdik" diye konuştu.
GÖZÜNÜ KIBRIS EŞEKLERİNE DİKTİ
Kıbrıs eşeklerinin günlük 1.5- 2 litreye kadar süt verdiğini, bu nedenle Kıbrıs eşeği edinmek istediğini sözlerine ekleyen Yalçın, "Kıbrıs eşekleri bizimkilere oranla 3 katı süt veriyor. Daha büyük ve verimli hayvanlar" dedi.
DEVLET BİZE DESTEK OLSUN
Müşterinin gözü önünde sütü sağıp, süzüp teslim ettiklerini belirten Yalçın, "Antalya’ya yolu düşeni çiftliğimize bekliyoruz. Gelip sütümüzü tatsınlar" dedi. Yalçın, Almanya, Avusturya ve Danimarka’dan süt siparişi aldıklarını, hatta Danimarka’dan arayan kişinin üretimin tamamını düzenli satın almak istediğini, ancak yakın çevresine yetiştiremediği için teklifi geri çevirdiğini aktardı. Yalçın, "Devletin eşek sütü üreticisine desteği yok. Oysa devlet bizi desteklese, örneğin boş meraları bize tahsis etse, daha fazla süt üretir ve yurt dışına bile satabiliriz. Devlet inek ve mandaya verdiği desteği, eşek üreticilerine de versin" dedi.
UZAK İLLERE KARGOYLA
Eşek sütü alıcılarının internetten veya eş dost sohbetleri sonrası kendilerine ulaştığını söyleyen Yalçın, "Beni telefonla arıyor, süt istiyorlar. Türkiye’nin neresinde olursa olsun sütü kargoyla ulaştırıyorum. Uzak şehirlere gidecek sütü derin dondurucuda dondurup özel buz kovaları içinde kargoya teslim ediyorum. Süt çözüldükten sonra 1 gün içinde tüketilmeli. Antalya ve çevresine ise taze taze sağıp ulaştırıyoruz. Kimileri gelip çiftlikten kendileri alıyor" diye konuştu.
EŞEĞİN BAKIMI ZOR
İşi oturtana kadar çok eziyet çektiklerini, zaman zaman vazgeçmeyi bile düşündüğünü vurgulayan Yalçın, "Mesela şu an Konya ve Ankara çiftlikleri dahil 300 eşeğim var, vazgeçsem ve her birini 500 liraya satmaya kalksam, alan olmaz. Bedavaya versem yine alan olmaz. Yaptığımız işin bir değeri yok. Eşek yerine inek üretmeye kalksaydım, buna bağladığım sermayeyi ineğe bağlasaydım şu an zengindim" dedi.
Eşekleri doğal yemle beslediklerini söyleyen Yalçın, eşeğin bakımının zor olduğunu, özellikle yeni gelen eşeklerin kendilerini kolay kolay sağdırmadığını anlattı. Yavaş yavaş alıştırdıktan sonra sorun çıkmadığını vurgulayan Yalçın, yeni doğan sıpalardan dişi olanları tuttuklarını, erkek olanları ise bakmaya istekli kişilere hediye ettiklerini ifade etti. Yalçın eşeğin, atın ve devenin hamilelik süresinin 12 ay olduğunu, 2 yılda bir yavru alındığını belirtti.
DEVLET ARAŞTIRMA YAPMALI
Eşek üreticisi Mehmet Ali Yalçın’ın devletten bir beklentisi ise sütle ilgili araştırma yapılması. Devletin bu işe el atmasını, üniversitelerle birlikte eşek sütünün incelenmesini ve faydalarının tespit edilmesini isteyen Yalçın, kulaktan dolma bilgilerle süt sattıklarını ve bilimsel bir çalışma yapılmasını istediğini söyledi. Muğla Üniversitesi ile bağlantıya geçtiğini sözlerine ekleyen Yalçın, "Eşek sütünü toz haline getirmek için çalışıyoruz. Toz haline getirilen eşek sütü daha uzun korunabilecek, tüketiciye daha uzun sürede ulaştırılabilecek" dedi.
DEVE SÜTÜ DE YOK SATIYOR
Aydın'ın İncirliova ilçesindeki deve üretim çiftliğinde litresi 50 liradan satılan deve sütü, gerek yurt içinden gerekse yurt dışından talep görüyor. Besin değerinin yüksekliği, mineral bakımdan zengin olması nedeniyle çeşitli hastalıklara iyi geldiğine inanılan deve sütünün üretimi talebi karşılamaya yetmiyor.
AA muhabirinin edindiği bilgilere göre, Arap Yarımadası ile Kuzey Afrika'da yaygın olan ve dünya pazarına yavaş yavaş girmeye başlayan deve sütü, Türkiye'de birkaç deve çiftliğinde üretilerek piyasaya sunuluyor.
Türkiye'deki sayılı deve üretim çiftliklerinden birinin bulunduğu Aydın'ın İncirliova'da, bir haftalık deveden, 20 yaşına kadar 30'un üzerinde devenin bakımı yapılıyor.
Çiftlikte bir yandan güreşçi deve yetiştirilirken, diğer yandan da deve sütü üretiliyor.
Aynı zamanda İncirliova Devecilik Kültürü ve Deve Güreşleri Derneği Başkanı da olan çiftliğin sahibi Aytekin Kaya, deve merakının aileden geldiğini,
büyük dedelerinin ve ninesinin de 96 yaşına kadar deve beslediklerini anlattı.
büyük dedelerinin ve ninesinin de 96 yaşına kadar deve beslediklerini anlattı.
Buhur" adı verilen çift hörgüçlü erkek develer ile tek hörgüçlü dişi "Yoz" develerin çiftleşmesiyle dünyaya gelen "Tülü" adlı güreşçi erkek develeri yetiştirmek üzere, 1998 yılında kurduğu çiftliği daha sonra süt üretiminde de kullandığını belirten Kaya, deve sütüne ilginin yoğun olduğunu kaydetti.
Deve sütünün faydalarının bilimsel olarak da kanıtlandığını, bu yüzden çeşitli hastalıklarına şifa arayanların bu ürünü tercih ettiğini ifade eden Kaya, "Deve sütü çok faydalı. Devemizden aldığımız sütü Ankara Üniversitesine tahlile gönderdik ve çok olumlu sonuçlar aldık" dedi.
BİR DEVE GÜNDE 1,5 LİTRE SÜT VERİYOR
Günde 1,5 litre süt veren develerden özel sağım makinesiyle alınan sütlerin Türkiye'nin dört bir yanından ve yurt dışından talep edildiğini belirten Kaya, dondurulup şoklanan sütün kargoyla müşterilere gönderildiğini vurguladı.
Kaya, "İstanbul'a, Trabzon'a, Giresun'a süt gönderiyorum. Yurt dışından gelip deve sütü alıyorlar. Bazı doktorlar da deve sütü içilmesini öneriyor. Deve sütünün litresini 4 yıldır 50 liraya satıyorum" ifadesini kullandı. DHA
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder