30 Ocak 2016 Cumartesi

Türkiye'nin en iyi 10 anıt ağacı

EXPO 2016 için İzmir’den Antalya’ya taşınan 945 yaşındaki zeytin ağacı aklımıza düşürdü, uzmanlara Türkiye’nin en güzel anıt ağaçlarını sorduk. Her biri insanlık için birer ilham kaynağı; Nâzım Hikmet’in o efsane dizelerinde dediği gibi; “Yaşamak bir ağaç gibi tek ve hür / Ve bir orman gibi kardeşçesine”...
1) DÜNYACA ÜNLÜ: İNKAYA ÇINARI / BURSA
Uludağ’a giderken karşınıza çıkan 600 yaşındaki çınarın boyu 35 metre, çapı 10 metreye yakın. Turistik bir bölgede yer alması nedeniyle yaz-kış yerli ve yabancı turistlerin akınına uğruyor. Bu yüzden dünyaca ünlü. Uludağ.  
2) TÜRKİYE’NİN EN YAŞLISI: AMBAR KATRAN / ANTALYA
 Adını, halk arasında ona ‘ambar gibi ağaç’ denmesinden alıyor. Prof. Dr. Musa Genç bu sedir ağacı için “Türkiye’nin en yaşlı ağacı” diyor. 2331 yaşındaki ağacın ‘dünyanın en yaşlı sediri’ olduğu da iddia ediliyor. Karacaören Köyü. 
3) 2000’LİK ZEYTİN: TEOS ZEYTİN AĞACI / İZMİR
 Teos Antik Kenti’nde yer alan 2000 yaşındaki zeytin ağacı mutlaka görülmeli çünkü Anadolu’da ‘ölmez ağaç’ diye bilinen zeytin ağaçlarının ve zeytine verilen değerin en güzel örneklerinden. Seferihisar.  
4) ATATÜRK’ÜN HASSASİYETİ: YÜRÜYEN KÖŞK AĞACI / YALOVA
 Ağacın hikâyesi ilginç; Atatürk, Yalova’dan geçerken bu çınarı beğenip yanına köşk yaptırıyor. 1930’da dallarının köşkün çatısına zarar vermesi üzerine kesilmelerini önerenleri reddederek köşkü tren rayları üzerinde ileriye taşıtıyor. Millet Çiftliği. 
5) HEYBETLİ SEDİR: KOCA KATRAN / ANTALYA
 Dik bir yamaç üzerinde tüm heybetiyle duran bu sedir ağacı zamana meydan okuyor. 1995’te, 2000 yaşında olduğu tespit edilip koruma altına alınmış. Boyu 25 metre, çevresiyse 8.5 metre. Elmalı.  
6) EN YAŞLI MEŞE AĞACI: MAMATLAR MEŞE AĞACI / BOLU
 Mamatlar Yaylası’nda yer alan meşe ağacı 1000 yaşında ve üç metre çapa sahip. Türkiye’nin en yaşlı ve en kalın meşe ağacı olduğu söyleniyor. Kalın dallarından biri, arı yuvası olduğundan bilinçsizce kesilmiş. Mengen.  
7) CAMİ AVLUSUNDA: ZİNCİRLİ SERVİ / İSTANBUL
 Sümbül Efendi Camii’nin avlusunda yer alıyor. Hz. Hüseyin’in iki kızının buraya defnedildikleri söyleniyor. 1400 yaşında olduğu tahmin edilen ağacın yıkılması halinde kıyametin kopacağına inanılıyor. Kocamustafapaşa. 
8) UYUYAN AĞAÇ: AHTAPOT ÇINAR / İSTANBUL
 İstanbul Üniversitesi Orman Fakültesi Araştırma Ormanı’nda yer alan bu anıt ağaç, görünümüyle diğerlerinden ayrılıyor. Çınar, ahtapotu andıran, alabildiğince uzun kollara sahip. ‘Uyuyan çınar’ olarak da bilinen ağaç 600 yaşında. Bahçeköy. 
9) TESADÜFEN BULUNDU: ASLAN KAVAK / İZMİR
 ‘Doğanın Sırları’ belgeselini çeken TRT ekibi henüz belgelenmemiş çok sayıda anıt ağacı ortaya çıkardı. Bunların en önemlisi olan bu çınar 
22 metrelik dip çevresiyle Türkiye’nin gövdesi en büyük ağacı olarak kayıtlara geçti. Bayındır. 
10) ACABA HANGİSİ: EYÜP SULTAN ÇINARI / İSTANBUL
 Eyüp Sultan Camii ve türbesi arasında iki, türbe çıkışında iki, civarda dört çınar var. Hangi iki olduğu bilinmese de İstanbul kuşatmasında Akşemsettin’in, Eyüp Sultan’ın kabrinin baş ve ayakucuna diktiği çınarların bunlar olduğu düşünülüyor. Eyüp.
Hürriyet

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder