5 Ocak 2016 Salı

Türkiye'nin 'kitap okuma' haritası

Libonet Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye'deki kitap okuma alışkanlığı üzerine çarpıcı sonuçlar ortaya koydu. Araştırmaya göre yüzde 32 hiç kitap okumuyor. En az okuyan bölge Akdeniz. Evliler bekarlara, kadınlar erkeklere göre daha çok kitap okuyor. İşte sonuçlar...

Türkiye’de kitap okuma alışkanlığının az olduğu konusunda genel bir kabul var. Libonet’in Ocak 2015’te yaptığı, şimdiye kadarki en kapsamlı Okur Profili Ve Kitap Satınalma Davranışları Araştırması, Türkiye’deki bu ön kabulün dinamiklerini ortaya koydu.
7 bölgede, 14 ilde, toplam 1542 kişiyle yapılan görüşmelerden elde edilen veriler, Türkiye’nin okur profilini ortaya çıkardı. İşte sonuçlar...
- Yüzde 68 'kitap okuyorum' dedi. Ancak bu insanların sadece  5'te 1'i "sıklıkla" okuduğunu söyledi.
NEDEN OKUMUYORLAR?
* Kitap okumayanların neredeyse yarısı "vakitsizlik" nedeniyle okumadığını belirtirken, diğerleri "alışkanlığının olmaması", hepsinden önemlisi "kitap okumayı sevmemek" gibi bir gerekçeleri sıraladı.
 *Kitap okumayanların neredeyse yarısı "okumakla ilgilenmediğini, kitap okumadığını ve okumayacağını" söyledi.
* En çok kitap okuyan bölge Marmara çıktı. En az okuyan bölge ise Akdeniz.
KİTAP OKUYANLARI PROFİLİ NASIL?
* Kadınlar yüzde 55'lik bir oranla erkeklerden daha fazla kitap okuyor.
* 25-45 yaş grubu; 18-65 yaş grubuna göre daha çok okuyor.
* Evliler, bekarlara göre daha çok okuyor.
* Kitap okuyanların yüzde 35'i yılda 12'den fazla kitap bitiriyor.
İMZA GÜNLERİ VE SÖYLEŞİLER TAKİP EDİLMİYOR
* Kitap okuyanların yaklaşık yarısı "alışkanlıklarının yetersiz olduğunu" söylüyor ve en büyük nedeni "iş yoğunluğu" olarak gösteriyor.
* Kitap okumanın temel sebebi "kendini geliştirmek" olarak görülürken, diğer sebepler "yeni bilgiler öğrenmek", "sevdiği-zevk aldığı için okumak" şeklinde sıralanıyor.
* Kitap okuyanların çok azı "beğendiği yazarın imza ya da söyleşi günlerini" takip ettiğini söylerken, çoğunluk denebilecek bir kitle, "özellikle boş/uygun vakitlerde"kitap okuduğunu ifade ediyor.
KİTAP EKLERİNE BAKANLARIN ORANI YÜZDE 21

* Kitap satın alırken üzerinde bandrol olup olmadığına dikkat eden kesim, okuyanların neredeyse yarısı.
* Kitap okuyanların sadece yüzde 21'i gazetelerin kitap eklerini takip ediyor.
* Kitap okuyanların yarısının arkadaş ve aile fertlerine hediye olarak "kitap" satın aldığı görülüyor.
* Okuyanların kitap fuarlarını takip etme oranı ise yüzde 24...
KİTAPLARINIZI EVDE SAKLAR MISINIZ?
* Okurlardan yarıdan fazlası hem yerli hem yabancı yazar okuyor. Sadece yerli yazar tercih eden okur 1/3'lük bir kesim. Sadece yabancı yazarları tercih eden kesim ise yüzde 6’lık bir bölüm...
* Kitap okuyanların yüzde 60'ı kitaplarını evde saklarken, kalan kısmı elden çıkarıyor.
* Okurların yarısının evinde 50'nin altında kitap var. 200'den fazla kitabının olduğunu belirten okur oranı yüzde 8. 
NEDEN OKUYORLAR?
"Okumanın insana farklı bir bakış açısı kattığı""hayal gücünü geliştirdiği"ve "okuyanların kendini daha rahat ifade ettiği"ne inanılıyor. Okumanın "bir yaşam tarzı" olduğunu söyleyen kesim ise okuyanların yarısından biraz fazlası.
* Okuyanların yaklaşık yüzde 38'i "yaşadığı çevrede insanların çok az kitap okumasının kendisini rahatsız ettiğini" ifade ederken, yüzde 16'lık kesim "roman ve hikaye okumanın zaman kaybı olduğunu, insanın işine yarayacak ve bilgi edinecek kitaplar okumasının faydalı olduğunu" düşünüyor. Okuyanların yarısı"hayat görüşü ile aynı doğrultuda" kitapları okuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder