8 Haziran 2019 Cumartesi

Foça Gezilecek Yerler

Siren Kayalıkları
Foça'da mutlaka görülmesi gereken yerlerin başında gelen ve Türkiye'de bulunan Akdeniz Foku kolonilerinin bir kısmının yaşadığı Siren Kayalıkları, mitolojide adına sıkça rastlanan bir adalar kümesi. Sevimli fokları rahatsız etmemek için, adaların kuzey batısından geçen teknelerle bölgeyi gezebiliyorsunuz. Doğal yaşamın dengesini bozmamak için bu bölgede denize girmek yasak; fakat bu doğal güzelliği uzaktan da olsa izlemek büyük keyif veriyor.

Foça Adaları
Foça'nın hemen ön tarafında bulunan altı ıssız adadan oluşan ada grubu… Silüeti fok balığını andıran Foça Adaları'nın en büyüğü Orak Adası. Orak Adası'nın güney kıyısında uzun çalılık bir kumsal yer alıyor. Adalar ve çevresinde bulunan koylar, Türkiye'nin son Akdeniz foku kolonilerine ev sahipliği yapıyor.

Frigya Tepesi
Eski Foça ve Yeni Foça beldeleri arasında uzanan 23 km'lik yolu izlemek son derece keyifli. Bu yolculuğu akşamüstü yaparsanız bu yol üzerinde bulunan Frigya Tepesi'ne çıkarak denizin ufuk çizgisiyle oluşturduğu muhteşem ışık oyunlarını izleyebilir, şahane fotoğraflar çekebilirsiniz.

Athena Tapınağı
Batı Anadolu'nun 12 İyon kentinden biri olarak bilinen Phokaia kentinin ana tanrıçası Athena adına yapılan Athena Tapınağı'nın, M.Ö. 590 – 580 senelerinde yapımına başlanan İyon kalıntılarından olduğu biliniyor.

Plajlar
Foça otellerine yakın konumda bulunan Karakum Plajı ve Foça Halk Plajı'nın dışında Eski Foça ve Yeni Foça arasına gizlenmiş gibi duran sessiz ve sakin Sazlıca Plajı da Foça'nın en güzel plajlarından.

Tarihi ve Kültürel Miraslar
Foça'da görülecek yerler arasında pek çok tarihi eser de var. Merkeze 7 km uzaklıkta bulunan Likya ve Pers mimarisi etkileri taşıyan bir anıt mezar olan Taş Ev, tarihi Foça Hamamları ve günümüzde amfitiyatro olarak kullanılan Beş Kapılar Kalesi görülmeye değer.

Damak Zevki
Ege ve Akdeniz mutfaklarının lezzetlerinden örnekler taşıyan Foça, kayalık ve geniş bir meralık sahil kesimine sahip. Bu özelliğinden dolayı burada yetişen balıklar doğal yollar ile besleniyor. Bu sebeple tekir, çamur barbunu ve ağ ile yakalanan derin su balığı iri kaya barbunu 12 ay boyunca burada bulunabiliyor.

Balık ve deniz ürünleri, Foça mutfağı denince akla ilk gelenlerden oluyor. İzmir mutfağının deniz kokan örnekleri olan Foça yemeklerinin en önemlisi kömürde sardalya balığı. Deniz börülcesi vb. gibi Ege otlarının da en lezzetli örneklerini Foça'da yiyebilirsiniz.

Alışveriş Zamanı
Foça butik otel konusunda tam bir cennet… Önceki yıllarda salaş pansiyonlar şeklinde işletilen tesisler, bugün özenli butik otellere dönüşmüş durumda.

Foça'da da Akdeniz iklimi hakim durumda. Kış aylarının ılıman ve yağışlı geçtiği Foça'da yaz ayları çok sıcak ve kurak geçiyor.


Gece Hayatı
Foça'da gece hayatı oldukça hareketli ve eğlenceli… Her kesime uygun tarzda eğlence seçeneği bulunan Foça'da, sahilde ve sahile çıkan sokaklarda birçok barda canlı müzik dinlemek mümkün! İskele Mahallesi'nde bulunan denize nazır restoran ve tavernalarda da geceleri canlı müzik yapılıyor. Daha sakin bir gece geçirmek isteyenler ise şık ve otantik kahvelerde dibek kahvesi içebilirler.






















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder